RWE a încheiat în martie un acord privind vânzarea DEA, pentru 5,1 miliarde de euro (6,52 miliarde de dolari) grupului de investitori conduşi de Mikhail Fridman, dar a avertizat în urmă cu două săptămâni că încă aşteaptă aprobarea Guvernului britanic. RWE, cu operaţiuni în 14 state, are nevoie de aprobarea guvernelor locale pentru finalizarea tranzacţiei.

Surse anonime anunţau recent că şi Berlinul a decis în cele din urmă să aprobe preluarea DEA, chiar dacă în luna iunie a acestui an Ministerul german al Economiei a anunţat că ar putea bloca această tranzacţie de 5,1 miliarde de dolari prin care Mikhail Fridman, al doilea cel mai bogat om din Rusia, şi partenerii săi din consorţiul Letter One ar urma să pună mâna pe aproximativ 190 de licenţe sau concesiuni de petrol şi gaze din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Secretarul britanic de stat pentru energie, Ed Davey, nu va semna actele necesare pentru DEA, pe fondul recentelor sancţiuni decise împotriva Rusiei, a anunţat, miercuri, publicaţia britanică 'Financial Times', citând surse anonime.

Printre companiile interesate de preluarea DEA se află MOL şi o subsidiară a BASF, Wintershall, susţin sursele.

'Suntem întotdeauna deschişi şi abordabili dacă cineva din industrie vrea să exploreze opţiunile', a afirmat, joi, un purtător de cuvânt al MOL, în timp ce reprezentanţii RWE, Wintershall şi LetterOne au refuzat să facă declaraţii.

Joi, acţiunile RWE, a doua mare companie de utilităţi din Germania, înregistrau la bursa de la Frankfurt un declin de 3,2%.

Analiştii estimează că valoarea activelor DEA din Marea Britanie se ridică la un miliard de euro, iar compania germană le-ar putea vinde separat dacă nu obţine aprobarea Guvernului Marii Britanii.

Grupul MOL operează o reţea de peste 1.700 de benzinării în regiunea Europei Centrale şi de Est. În România, MOL deţine locul al patrulea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

SURSA: Agerpres