Într-o analiză de pe blogul personal, Guran arată cum alianța ALDE-Pro România este colacul de salvare al pesediștilor care au înțeles deja de o bună bucată de vreme că PSD nu mai are perspectivă.

„Sigur, Viorica Dăncilă nu prea înțelege faptul că alianța ALDE-ProRomânia este rebrandingul PSD pentru pesediștii care știu că PSD nu mai are perspectivă. Ca orice șobolani politici, aceștia pleacă pentru că au înțeles (după rectificarea lui Teodorovici) că nu mai e nimic de împărțit. Mai e doar de decontat. Dezastrul bugetar. Pe cei mai mulți dintre ei, primari, parlamentari, organizații, acest dezastru îi va găsi în ALDE sau în ProRomânia, adică în opoziție. Vor striga cu tupeu că-s de vină alții, nu ei. Așa au făcut și data trecută,” susține Moise Guran, pe blogul personal.

Dovada că alianța ALDE-Pro România este susținută nu doar la vedere, de către cele două partide, ci și din umbră, de o bună parte a social-democraților, o reprezintă tocmai lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Mircea Diaconu, crede Moise Guran.

„Lansarea candidaturii lui Mircea Diaconu, concomitent cu retragerea de la guvernare a pesediștilor, este schepsisul, liantul, și markerul trădării pesediștilor. El și alianța dintre ALDE și ProRomânia indică existența planului de retragere organizată, nu doar a ALDE ci și a pesediștilor. Ponta s-a mișcat bine după alegerile din 26 mai, înțelegând ceea ce Viorica n-avea cum – că fără o fuziune pe stânga, ei toți cei care au guvernat în ultimii șapte ani sunt PA!,” adaugă Moise Guran.

Acesta amintește de planul candidaturii „independente” a lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, anunțând că social-democrații ar dori să repete figura câștigătoare și la prezidențiale, cu Diaconu în rolul lui Oprescu.

„Viorica Dăncilă este un iepure naiv al noului candidat al noului PSD, Mircea Diaconu. Ea va trage, fără să vrea, desigur, energiile negative și responsabilitățile. Pe față sau mai pe ascuns, organizațiile PSD (sau a ceea ce va mai rămâne din PSD până la prezidențiale) vor trage pentru Diaconu, nu pentru Dăncilă. Vă mai amintiți de independentul Oprescu? Au luat Bucureștiul cu acest tip de strategie, de ce n-ar încerca să ia și Președinția României,” conchide Moise Guran.