România este la un pas de recesiune. O spune jurnalistul Moise Guran, avertizat de atenționările lui Lucian Croitoru care a anunțat că România se află într-un moment identic cu cel din 2008, pe fondul recesiunii germane, în special. “Păi și, în condițiile astea, noi stăm să discutăm de ce trebuie înlocuit urgent guvernul Dăncilă? Stăm să analizăm cine are beneficii electorale dintr-o inevitabilă creștere abruptă a cursului de schimb și a inflației, urmate probabil de falimente și șomaj? Fix așa, și în 2008, politicienii s-au prefăcut că nu văd, că ei aveau alegeri, iar acest lucru a transformat recesiunea inevitabilă într-o ditamai depresie, între 2009 și 2012. Soluții politice există întotdeuna, doar liderii politici le refuză, că nu se suprapun peste agendele lor meschine, iar susținătorii lor sunt, de cele mai multe ori, prea absorbiți de pasiunea stearpă pentru o politică ce nu e politică, dacă nu se face în intereserul cetățenilor”, scrie jurnalistul.

Moise Guran vine și cu un scenario interesant pentru depășirea crizei. Alegeri parlamentare anticipate, în parallel cu cele locale, în iunie 2020.Plec de la premisa că alegerile anticipate sunt o necesitate obiectivă și inevitabilă, dar ele nu pot fi declanșate înainte de prezidențiale. Ăi care au scris Constituția nu au fost tâmpiți, alegerile anticipate trebuie să se declanșeze mai greu, prin acordul general al clasei politice, că noi nu suntem Franța sau Marea Britanie, iar dacă s-ar declanșa ușor am avea alegeri anticipate din șase în șase luni, ca Republica Moldova. Nu așteptați ca președintele să vorbească de alegeri anticipate, căci probabil nu o va face. Constituția îi dă dreptul să le declanșeze, dar numai după două luni și două încercări nereușite de a face o majoritate. Obligația sa este, așadar, aceea de a căuta majoritate, în pământ și-n iarbă verde. Ceea ce nu îl împiedică pe președinte să se consulte cu partidele, să constate că există o majoritate parlamentară care ar vrea anticipate (dacă există), iar apoi să acționeze pe cale de consecință. Calea asta este însă acum complicată de două lucruri – interdicția de a dizolva parlamentul în ultimele șase luni ale mandatului, una, și combinația rezultată dintr-un buget praf, o situație economică haotică și o recesiune probabilă a economiilor partenere, a doua.

Suplimentar, opoziția ar putea să nu dorească alegeri generale înaintea celor locale (primarii joacă un rol important la generale, iar actualii primari sunt în majoritate ai PSD și vor trece stelth la ALDE-ProRomânia). Pe partea ailaltă, parlamentarii defunctei puteri actuale, mulți dintre ei conștienți că nu vor mai intra în parlament, ar putea să nu dorească să își scurteze mandatul cu aproape un an, dar ar putea accepta să și-l scurteze cu câteva luni. Soluția este așadar dizolvarea parlamentului la începutul lunii aprilie 2020 și convocarea de alegeri anticipate concomitent cu localele, la începutul lunii iunie 2020. Dincolo de asta, mi se pare că e oricum un deziderat să muți alegerile mai prin mai-iunie, că vine mai multă lume la vot decât în noiembrie-decembrie”, mai spune jurnalistul pe propriul blog.

Până la alegerile anticipate, Moise Guran vede un guvern tehnocrat care să țină România pe linia de plutire, să echilibreze bugetul și să gestioneze economia, mai spune jurnalistul, conform sursei citate.