Omul de afaceri Mohammad Murad (foto) a preluat pachetul integral din Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR), de la antreprenorii Alexandru Benga (75% din acțiuni) și Valentin Ilie (25% din acțiuni).

Este vorba despre cel mai mare jucător pe segmentul de consultanță imobiliară. Cu alte cuvinte, potrivit lui Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania, vechii acționari și-au dorit să iasă din business iar cumpărătorul, cu experiență pe piața imobiliară și cea hotelieră, și-a dorit obținerea unor sinergii, mai ales la nivel de asset management, Coldwell Banker Affiliates of Romania urmând să administreze activele deja deținute de către cumpărător.

”Coldwell Banker își va continua extinderea, ținând cont de pozițiile pe care le deținem pe segmentul rezidențial și pe cel de property management. Spre exemplu, dorim să ne extindem în continuare pe segmentul de ansambluri rezidențiale, ținând cont că numai anul trecut am intermediat vânzarea a aproximativ 1.000 de locuințe noi numai în București, oferind consultanță pentru o serie întreagă de proiecte de mari dimensiuni (n.r. – cele mai importante proiecte din portofoliul actual al CBAR sunt Cosmopolis, MetroCity Academiei, Onix Residence și Rose Garden)”, spune Valentin Ilie.

CBAR este liderul pieței de consultanță imobiliară din România după ultimele rezultate financiare oficiale, înregistrând o cifră de afaceri de 5,2 milioane de euro în 2013. Pentru 2014 este estimată o creștere de 5%.

Compania este activă pe toate segmentele pieței de consultanță, departamentele cu cea mai mare contribuție la venituri fiind cel de rezidențial (+2000 apartamente vândute în 2014 dintre care aprox. 1000 doar în București, pe segmentul nou, direct de la dezvoltator), property management (CBAR administrează +700.000 mp de spații, cei mai mari clienți, cărora le administrează întreg portofoliul de spații, fiind Telekom România și UniCredit Țiriac Bank) și REO Management (real estate owned management, adică administrarea proprietăților preluate de către instituțiile finanțatoare, CBAR lucrând cu toate băncile mari prezente pe piață).