Experții nu sunt siguri cât de curând vor fi necesare vaccinări ulterioare și există multe dezbateri cu privire la viitorul unor doze suplimentare, potrivit Yahoo.com.

Specialiştii anunţă a treia doză

Directorul general al companiei Moderna a explicat recent că există patru condiții care vor determina momentul unei a treia doze de vaccin anti COVID. Stéphane Bancel a declarat că vaccinurile produse de Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson nu vor fi suficiente pentru a oferi imunitate împotriva COVID pentru totdeauna.

Mai ales în condițiile în care variantele virusului continuă să se răspândească pe tot globul. Asta înseamnă că va fi nevoie de o doză ”booster” în viitorul apropiat. Bancel spune că o doză suplimentară de vaccin va depinde de patru factori: de scăderea imunitatății, de apariția unor noi variante, de vârstă și de anumite boli preexistente.

„În primul rând, imunitatea scade cu timpul, ceea ce înseamnă răsturnarea anticorpilor pe care îi aveți în corp de la vaccin”, a explicat Bancel. „În al doilea rând, nu putem ști cu ce virus te vei infecta în timp sau chiar unul nou despre care nu știm încă. Și apoi depinde de vârsta și starea ta de sănătate.”

Imunitatea va scădea mai repede

Bancel a declarat la conferința anuală globală de sănătate Goldman Sachs că imunitatea va scădea mai repede pentru persoanele mai în vârstă și cu mai multe afecțiuni de bază.

”Pentru toamna viitoare, noi, ca și comunitate, ar trebui să venim mai curând cu două luni mai devreme pentru a stimula imunitatea, decât cu două luni prea târziu. Nu există nicio modalitate de a ști cu exactitate când ar trebui oamenii să fie stimulați”, a explicat Bancel.

În plus, Moderna dezvoltă un vaccin antigripal, a spus Bancel. Compania lucrează în prezent la un rapel pentru gripa sezonieră, care funcționează cu o eficacitate de 90 până la 95%, mult mai mare decât rata normală de eficacitate de 40 până la 60% a vaccinului antigripal.

Moderna speră să producă în cele din urmă un vaccin care să ofere protecție atât împotriva COVID, cât și împotriva gripei, cu o singură doză.

Institutul Național pentru Sănătate al SUA a început să testeze în aprilie mai multe oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin. Aceasta ar urma să crească protecţia imunitară, în contextul temerilor crescute legate de apariția unor variante noi ale virusului, printre care cea africană.