Nu mai puțin de 14 candidați s-au înscris în lupta electorală din acest an și chiar dacă nu toți aveau șanse reale de trece de primul tur, aceștia se pare că au fost mânați de ceva. Dacă în cazul lui Iohannis, Dăncilă și Barna lupta a fost, să spunem, cât se poate de serioasă, în ceea ce privește candidații fără șanse reale, aceștia au avut în vedere, printre altele, pragul de 3%.

Orice participare la alegeri înseamnă un cost financiar din partea candidaților pentru promovare în rândul populației, iar dacă un candidat reușește să treacă de pragul de 3%, primește din partea Autorității Electorale Permanente toții banii cheltuiți înapoi.

Spre deosebire de alte alegeri însă, în acest an, candidații la prezidențiale pot deconta, conform legii 334/2006, aproape 10 milioane de dolari! Suma este dublă față de alegerile precedente din 2014.

Astfel, potrivit legii mai sus menționate, un candidat poate cheltui 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei) în campania electorală din contribuții, donații și va primi banii înapoi de la AEP.