Asta pentru că Washington plănuiește să își consolideze prezența trupelor din Polonia, iar țara condusă de Andrzej Duda își intensifică eforturile pentru instalarea unei baze americane pe teritoriul său.

„Creșterea efectivelor militare va fi ”semnificativă”, de ordinul mai multor sute, a indicat miercuri ambasadoarea Georgette Mosbacher pentru Financial Times, fără să specifice și când vor fi mobilizați militarii.

Mișcările nu vor fi cu siguranță bine primite la Kremlin, care ar putea adopta aceeași poziție ca și în cazul bazei americane de la Deveselu, pe care o consideră o amenințare la adresa propriei securități.

Rămâne totuși de văzut dacă eforturile polonezilor vor fi încununate de succes. Chiar dacă guvernul de la Varșovia a declarat că este pregătit să investească 2 miliarde de euro în această bază, SUA privește cu cumpătare această variantă. 

În luna septembrie a anului trecut, secretarul Forțelor Terestre ale Statelor Unite, Mark T. Esper, declarase că Polonia nu este încă pregătită să găzduiască o bază militară americană, în primul rând din cauza lipsei spațiului necesar pentru antrenamentele adecvate ale soldaților americani.