Motivul invocat de scoial democrați îl reprezintă racolările de primari din ultima perioadă. Potrivit acestoa, există o serie de presiuni din partea Guvernului pe edili.

Anunțul a fost făcut duminică seară de președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Antena 3, iar potrivit acestuia cei vizați de plângerea penală sunt: ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, și consilierul de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului, Virgil Guran.

În același timp,  un edil PSD din Teleorman chiar recunoaşte că un proiect important se va realiza după mai multe întâlniri cu secretarul general adjunct al Guvernului.

„În ultimii trei ani, am intensificat numărul solicitărilor pentru reabilitarea DN 51 care leagă oraşul Zimnicea de municipiul Alexandria, drumul cel mai utilizat de locuitorii oraşului şi aflat într-o stare avansată de degradare, solicitări cărora până de curând nu li s-a dat curs. În urma întâlnirilor cu prietenul meu, domnul Cristian Barbu – secretarul general adjunct al Guvernului – în sfârşit această doleanţă a fost auzită, fiind aprobată reabilitarea DN 51”, a scris primarul Petre Pârvu într-un comunicat.

Schimbări pe bandă rulantă

În ceea ce privește racolările primarilor, acest subiect nu este deloc unul nou.  După OUG 55/2014, care a permis primarilor să schimbe partidul fără a-şi pierde funcţia, 17 la sută dintre edilii din România au trecut la altă formaţiune politică în primele 45 de zile, conform unui studiu realizat de Expert Forum.

În acel moment, PNL a câştigat 6 primari, dar a pierdut 265, în timp ce PSD a pierdut 4 primari şi a câştigat 436. În prezent, însă, situația pare să fi luat o întorsătură totală. Acum, liberalii au reușit să atragă zeci de primari PSD din toată ţara, cu doar o lună şi jumătate înainte de alegerile locale.