‘Nu pot să mă pun în locul lui Traian Băsescu, nu vreau să spun ceea ce gândesc şi încerc să nu spun ceea ce gândesc. Nu ştiu dacă Traian Băsescu are în cap ideea să îl graţieze după ce l-a fugărit şase ani. Ar fi chiar culmea cinismului, dar, sigur, orice este posibil la Traian Băsescu’, a spus acesta.

Întrebat de posibilitatea unei graţieri colective de către Parlament, Miron Mitrea evitat să ofere un răspuns concret.

‘Nu ştiu, nu sunt jurist, vom vedea cum vor evolua lucrurile din punct de vedere legal, al căilor legale de atac’, a adăugat senatorul PSD.

Mitrea a ţinut să precizeze că este ‘trist’ ca un om politic, cum este cazul lui Adrian Năstase, să cedeze fiind ‘bombardat de toate instituţiile’ pe durata mai multor ani.

‘E trist, până la urmă. Un om de talia lui Adrian Năstase să fie bombardat de toate instituţiile, până ajunge să cedeze. Pentru că a cedat. (…) Această presiune pe care au făcut-o împotriva lui probabil că l-a şubrezit mai mult decât am văzut noi. Mie îmi pare rău că a făcut gestul acesta, îmi pare foarte rău şi nu mă aşteptam. (…) Suntem cu susul în jos, este recunoscut de toată lumea cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România şi acum îl avem în spital pentru că a încercat să se sinucidă în urma unei decizii, eu spun exagerate, nu anormale. Se puteau găsi lucruri mai rezonabile. Nu mi se pare normal, nu suntem într-o situaţie normală’, a subliniat acesta.

Miron Mitrea a adăugat că nu doreşte, prin comentariile sale, să lovească în justiţia din România.

‘Nu vreau să intru să judec acum judecătorii că nu e treaba mea, dar eu cunoscând o bună parte din ce s-a întâmplat în campanie, că doar eu am condus-o, n-am în memorie niciun element care pe Adrian Năstase să îl poate duce într-o zonă a ilegalităţi. Nu cred că în aceea campanie Adrian Năstase, ca şi candidat la preşedinte şi preşedinte al PSD cum era atunci, avea sarcini sau s-a băgat el să ia decizii în zona financiară’, a mai spus senatorul PSD.

Întrebat dacă dosarul în care a fost cercetat fostul premier Adrian Năstase a fost unul politic, Miron Mitrea a replicat că ‘orice dosar în care este implicat un politician este un dosar politic.

‘Pentru că este privit politic şi de către judecători şi de către dumneavoastră (jurnalişti -n.r.) şi de către toată lumea. Că decizia este luată pe baze politice sau pe baza a ceea ce se află în dosar, sunt lucruri diferite, putem să discutăm mult’, a explicat Mitrea.

Senatorul social-democrat a criticat, totodată, bucuria afişată de unii oameni politici, cum este cazul fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, după aflarea verdictului dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul dosarului Trofeul Calităţii.

‘După ce s-a întâmplat, am stat şi m-am gândit că este un final de şase ani de fugăreală. Nu este o chestie care s-a întâmplat ieri. (…) Trebuie să ne gândim la Adrian Năstase ca omul care începând din 2006, vă aduceţi aminte când era Monica Macovei aici, isterizată, cu microfoanele în braţe, că trebuie să îi facă percheziţii acasă, a plecat cu un dosar politic. (…) Vorbeam de Monica Macovei, şi ieri se bucura, s-a făcut dreptate. De unde ştia? Nu există termenul că s-a făcut dreptate. S-a făcut o cercetare juridică, care a dus la această decizie. Asta nu înseamnă că s-a făcut dreptate sau nu. Probabil că pentru ea (Monica Macovei – n.r.) s-a făcut dreptate pentru că şi-a luat ca termen al mandatului ei, când a fost numită ministru, să îl aducă pe Năstase şi pe alţii, ca ţintă’, a mai adăugat Miron Mitrea.
Sursa: Agerpres