"Nu știu cum o fi pentru alții, dar eu consider, că în anii de după 1989 am avut privilegiul de a schimba societatea românească prin transferul capitalului de stat către cel privat în cele două mandate de președinte al autorităților de privatizare și de recuperare a creanțelor statului. Am văzut în acest proces o necesitate de a schimba radical structura de proprietate a companiilor românești. Am plecat de la societăți comerciale cu capital de stat în 1989, majoritatea concentrate în economie (acopereau 46,2 din PIB și  având 8,2 milioane de salariați), de la disponibilități valutare de 1,5 milioane de dolari, dar cu o proprietate de stat covârșitor dominantă, cea cooperatistă și privată fiind cvasiinexistentă.

În 24 de ani, nivelul capitalului companiilor românești (privatizate sau nu) s-a multiplicat la nivelul a 118 mld. euro, iar dintre acestea capitalul privat a ajuns la 83 % din total. Cum tratarea acestui subiect astăzi se face într-un puternic mod amnezic, cred că trebuie să anulăm tendința de a amputa repetat memoria și mai ales de a nega de la o guvernare la alta tot ce a construit cea dinainte. Tot în acești 24 de ani mi-am făcut pionieratul în piața de capital, conducând o bună perioadă de timp cel mai mare Fond de Investiții: Fondul Proprietatea cu o capitalizare de 4 mld. euro. Ambele preocupări, recunosc, au fost încununate de succes. Ultimii trei ani și jumătate de “capitalism” m-au condus în sfera reglementatorului și supraveghetorului pieței de capital și sunt convins că și la sfârșitul mandatului voi lăsa un sector la nivel european.

Deci, 24 de ani de capitalism au însemnat pentru mine, indiferent de specializarea mea profesională, acumularea unei culturi economice care mi-a permis să am în continuare credibilitate ca manager a unor importante sectoare ale economiei românești."

Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară


Te-ar putea interesa și: