Crainicul de stiri Mircea Radu va putea fi vazut in echipa prezentatorilor de stiri de la Observator. El a semnat un contract cu canalul Antena 1, si de la 15 martie a devenit angajatul acestui post. Plecarea lui Mircea Radu de la TV Romania 1 nu este un moft. Fostul prezentator al Jurnalului nu s-a aratat incantat ca a trebuit sa ia aceasta decizie. El regreta ca nu mai este alaturi de colegii din Televiziunea Romana, pe care ii apreciaza ca fiind foarte buni profesionisti.
Mircea Radu a incercat, dupa puterile lui, sa participe la „febra” reorganizarii televiziunii, dar s-a izbit de indiferenta sefilor sai care au parut surzi la orice sugestie. „Am ragusit spunandu-le sefilor mei ca nu este bine ce fac, dar nu m-au luat in seama. Din TVR pleaca oameni buni si nimeni nu-i opreste”, subliniaza Mircea Radu. El crede ca in conducerea Televiziunii Romane exista persoane care doresc distrugerea acestui post, in primul rand prin inlaturarea profesionistilor care, culmea!, sunt formati si scoliti tocmai de aceasta institutie. Doar cu un singur om a reusit sa se inteleaga, Titus Munteanu, directorul TV Romania 1. Insa nici acesta nu este ascultat de cei care tin fraiele conducerii: „Desi are o functie importanta, Titus Munteanu este legat de maini si de picioare si intampina greutati atunci cand trebuie sa ia o decizie”, adauga Mircea Radu.
Antena 1 a oferit mai multi bani
El mai spune ca directorul TV Romania 1 este singurul care l-a intrebat de ce pleaca la Antena 1. Pe tot parcursul celor doua saptamani in care crainicul si-a facut bagajele, nici unul dintre sefii sai directi nu s-a interesat care sunt motivele plecarii. „Indiferenta! Aceasta a fost singura atitudine pe care am vazut-o in jurul meu”. Se poate spune ca Mircea Radu a plecat trantind usa Televiziunii Romane, dar nimeni nu l-a auzit cum a trantit-o.
Nemultumirea sa fata de apatia sefilor tine si de orgoliul caracteristic oricarei vedete.
Poate ca simpaticul prezentator ar fi vrut sa fie coplesit cu rugaminti: „Hai, Mircea, nu pleca!”, dar se pare ca si orgoliile sefilor sunt la fel de mari. Asa incat el pleaca din TVR fara „scandal” si cu sentimentul apasator de tristete ca institutia in care a muncit timp de sase ani a devenit un parinte denaturat.
Oricum, nu este un capat de tara ca Mircea Radu a parasit Televiziunea Romana. Sigur, la noul sau loc de munca, Antena 1, nu va fi intampinat cu flori. Ce l-a determinat pe Mircea Radu sa aleaga Antena 1 ? Un salariu mult mai mare decat cel de la TVR si conditii de munca profesioniste.
La data cand Mircea Radu ne-a acordat interviul, nu stia inca la care dintre editiile programului de stiri ale Antenei 1 va aparea si considera acest lucru lipsit de importanta. El nu este interesat nici de faptul ca Antena 1 ar putea avea o anumita nuanta politica, dat fiind faptul ca partidul lui Dan Voiculescu, patronul postului, s-a aliat de curand cu PDSR. „Eu nu am caderea sa ma pronunt asupra acestei probleme, spune Mircea Radu. Imi voi face meseria si atat.”
Mircea Radu a devenit crainic de stiri pentru ca nu a reusit sa fie un bun reporter: „Nu aveam subiecte si nu reuseam sa realizez un reportaj. Adevarul este ca nici nu ma atragea aceasta meserie”, recunoaste proaspatul angajat al Antenei 1. Pana in 1994, a fost „digei” la Radio Contact si Radio Uniplus.
Un prezentator de stiri vinde marfa reporterilor
Intalnirea cu televiziunea s-a petrecut cand a dat o proba la TVR pentru emisiunea de dimineata a Ilenei Popovici. Aici a zabovit vreo patru luni, pentru ca avea un salariu foarte mic. S-a prezentat la un concurs la Redactia Stiri si a fost angajat cu acte in regula in octombrie 1994. Dupa sase luni, i s-a propus sa devina prezentator la emisiunile de stiri. „Eram un reporter atat de slab, incat sefii mei, jenati de prestatia mea, au binevoit sa ma treaca la prezentarea stirilor.” Dar, in ciuda aparentelor, nu este deloc usor sa faci aceasta meserie.
In primul rand, trebuie sa ai talent actoricesc si sa fii foarte atent la intonatie, pentru ca mesajul stirilor poate fi cu usurinta manipulat. In al doilea rand, trebuie sa fii stapan pe tine si sa ai ochi ageri ca sa citesti de pe prompter, fara ezitare, timp de o ora.
Crainicul trebuie sa pastreze in permanenta legaturi cu reporterii. De multe ori el contribuie la realizarea materialelor sau intervine in texte atunci cand ceva nu suna bine.
In opinia sa, crainicul este acela care vinde marfa reporterului. In timpul interviurilor din studio, crainicul conduce discutia pe baza unui set de intrebari dinainte stabilit, insa in functie de turnura interviului, el are libertatea de a adresa invitatilor si alte intrebari. In general, aceasta meserie „curatica si draguta” nu este una de rutina. „Un crainic de stiri trebuie sa-si schimbe starea in functie de fiecare text pe care-l citeste”, conchide Mircea Radu.