Constructorii vor trebui să efectueze reparații pe cheltuiala proprie

Mircea Fechet a declarat că în cazul plajelor lărgite de pe litoral care întâmpină probleme, orice neconformități vor fi remediate de către constructor pe cheltuiala sa proprie, în cazul în care acestea constituie o încălcare a condițiilor specificate în caietul de sarcini.

Într-o conferință de presă la Tulcea, ministrul a fost întrebat despre starea plajei lărgite din Mamaia, unde nisipul este aspru și intrarea în mare nu este uniformă.

”Reprezentanţii Apelor Române, mai exact reprezentanţii Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral sunt cei care au asigurat monitorizarea acelor lucrări, recepţia acelor lucrări şi plata lor.

Cu alte cuvinte dacă astăzi constatăm că la finalizarea lucrărilor sau în termenul de garanţie a acestora avem neconformităţi, obligaţia legală a constructorului care are blocată şi o garanţie de bună execuţie este aceea de a remedia acele neconformităţi pe cheltuială proprie şi de a ne asigura că turiştii beneficiază de confortul de care au nevoie”, a explicat acesta.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Nu există diferenţe între proiectele de lărgire a plajelor

Mircea Fechet a explicat că nu există nicio diferență între contractul pentru lărgirea plajei de la Eforie și cel pentru lărgirea plajei de la Mamaia.

El a menționat că tehnologia utilizată pentru lărgirea plajelor, proiectul tehnic, studiul de fezabilitate și toate activitățile efectuate de companiile care au extins plaja au fost similare în fiecare dintre locațiile de lucru.

”Eu am participat personal la recepţia lucrărilor noi de combatere a eroziunii costiere. Avem zeci de mii de metri pătraţi de plajă nouă care arată foarte bine. Nisipul este foarte fin. Nu a existat nicio diferenţă între contractul de la Eforie sau de la Agigea şi contractul de la Mamaia. Mă refer la proiect. Deci tehnologia de lărgire a plajelor, proiectul tehnic, studiul de fezabilitate şi tot ce au avut de făcut acele companii care au extins plaja a fost similar la fiecare dintre şantiere.

E adevărat că la recepţia lucrărilor în timp ce noi ne-am făcut datoria peste tot, adică am plătit, unele lucrări s-au executat la o calitate în conformitate cu caietul de sarcini şi cu documentaţia de atribuire, iar altele se pare că au nişte neconformităţi. Acele neconformităţi vor fi remediate de către constructor pe cheltuială proprie dacă ele reprezintă o încălcare a condiţiilor din caietul de sarcini”, a declarat Fechet.

Ministrul Mediului a subliniat că în cazul în care accesul în apă nu este uniform, ar putea exista o neconformitate care trebuie corectată.

”Eu ştiu că fiecare proiect de extindere şi de lărgire a plajei presupune atât partea de plajă până la intrarea în mare, cât şi o distanţă suficient de mare până în larg, care din informatiile pe care le am eu, ar trebui sa însemne în acelaşi timp o intrare lină în apă.

Dacă acolo există nişte praguri, dacă există o adâncire accelerată a apei Mării Negre, prima concluzie la care ma gandesc este aceea că ar putea exista o neconformitate pe perioada de garanţie care ar trebui remediată”, a afirmat acesta.