Mircea Badea s-a supărat pe cei de la USR pe motiv că aceștia vor să interzică dreptul cuiva de a fi ales.

„Avem pe portalul de la Uniunea Europeană drepturile fundamentale ale omului în UE. Fiți atenți. Dreptul la viață. Dreptul la integritatea persoanei. Și așa mai departe. Respectul pentru viața de familie, viața privată. Toți suntem egali în fața Legii, de fapt este și Art 1 din Constituția României. Imediat veți vedea unde ajungem. Capitolul 5: drepturile cetățenilor. Atenție la faza asta. Art 40 zice așa, citez: Fiecare cetățean al Uniunii are dreptul să voteze sau să se prezinte ca un candidat la alegeri din țara în care este. Pe scurt: dreptul de a alege și dreptul de a fi ales. Găsiți în Capitolul 5, Art 40.

Sunt unii în România care vor să interzică dreptul fundamental al omului de a fi ales. Și dreptul meu de a vota. Sunt unii care spun, Badea, tu nu ai voie să votezi pe cine vrei, votezi doar pe cine spunem noi că ai voie să votezi. Și pe alții care vor să candideze, tu nu ai voie nici să candidezi. Nu vrei să lași electoratul să decidă?! Este vorba despre inițiativa celor de la USR, aia cu fără penali în funcții publice”, a comentat Mircea Badea, la Antena 3.

El a atras atenția și asupra prevederilor existente în Codul Penal.

„Atenție: în Codul Penal este un articol despre restrângerea exercitării unor drepturi. E foarte important și arată cât de penibil (…) este demersul celor de la USR. Deci este un articol în Codul Penal despre restrângerea exercitării unor drepturi având un caracter eminamente temporar. Nimeni de pe planetă nu poate suprima dreptul unui om. Nimeni! Doar onorata instanță, doar în anumite cazuri și doar temporar poate restrânge exercițiul unor drepturi. (…) Niciun drept nu poate fi suprimat, ci exercițiul unui drept poate fi restrâns, eminamente temporar. E foarte simplu.

Și acum vă citesc din Codul Penal, Art 66, noul Cod Penal, conținutul pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi.

Avem aici: (1) Pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi constă în interzicerea exercitării pe o perioadă de la 1 la 5 ani, pentru că nu poți decât temporar, a unuia sau mai multora dintre următoarele drepturi. Atenție, se vorbește despre exercitarea unor drepturi. Nu mai mult de cinci 5 ani, asta spune în Codul Penal:

a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;

b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;

c) dreptul străinului de a se afla pe teritoriul României;

d) dreptul de a alege”, a subliniat Badea.

Vedeta Antena 3 a comentat acid: “Vine USR și zice nu. Noi vrem să interzicem pe viață (…) că așa vrem noi. Dar stai că e Codul Penal. Dar cine ești tu? Cine ești? (…) Demersul nu are legătură cu drepturile fundamentale ale omului. Într-o țară normală, așa ceva nu are cum să existe vreodată”.