Péter Szijjártó a accentuat: cele patru ţări, ale căror relaţii sunt bazate pe respectul reciproc şi interese reciproce, poartă discuţii în cadrul întâlnirilor V4, după cum transmite Magyar Nemzet.

La iniţiativa premierului Cehiei, Andrej Babis, a fost emis un document în care cu toţii şi-au exprimat solidaritatea cu Cehia, dar în textul acestuia au fost cuprinse şi punctele de vedere ale celor patru premieri – a precizat Péter Szijjártó.

Despre aceasta, mai multe organe de presă au scris că premierul Ungariei şi-a exprimat vetoul şi a blocat intenţia de adopta măsuri ferme împotriva Rusiei. Ministrul ungar de externe a declarat că, încă în cursul săptămânii trecute, Ungaria şi-a exprimat solidaritatea cu Cehia, într-o declaraţie comună la nivel de miniştri de externe.

„De la ministrul slovac de externe am primit un text, prin sms. M-a întrebat dacă sunt de acord cu acesta, iar eu i-am răspuns că da, după care l-am dat publicităţii” – a afirmat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Angajamentul Grupului de la Visegrád

Péter Szijjártó a precizat că, la solicitarea Cehiei, celelalte state membre ale V4 s-au angajat să asigure paza şi funcţionarea parţială a Consulatului General al Cehiei din Ekaterinburg, cât timp autorităţile cehe nu o pot face din cauza expulzării sau a rechemării diplomaţilor cehi din acest oraş.

Solidaritatea Ungariei nu poate fi pusă la îndoială – a accentuat Péter Szijjártó, care a adăugat: Guvernul Ungariei nu doreşte să întreprindă alte acţiuni în acest caz.

Recent, Cehia a anunţat expulzarea a 18 angajaţi ai ambasadei Rusiei din Praga, identificaţi ca agenţi secreţi. Drept răspuns, Ministerul rus de Externe a declarat drept persona non grata 20 de angajaţi ai Ambasadei Cehiei din Moscova.

În cursul zilei de luni, premierii ţărilor V4 au organizat o videoconferinţă, la iniţiativa premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului Poloniei, Piotr Müller, a declarat că una din temele consfătuirii a fost exprimarea solidarităţii şi susţinerea măsurilor adoptate de autorităţile de la Praga.