"Eu am cerut ieri primului ministru o împuternicire specială pentru discuţie cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor – pentru că e o decizie care nu aparţine numai de Ministerul Sănătăţii. Grila de salarizare pentru personalul medical – de ea este responsabil, după cum ştiţi, Ministerul Muncii – noi încercăm să o reaşezăm puţin, nu ştiu dacă o să reuşim toată legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradualizat, poate prin nişte etape putem să o facem. De aceea eu cred că dacă de sâmbătă ne aşezăm la masă, să încercăm să identificăm perioadele pe care să le acceptăm de comun acord – iar după aceea cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor să găsim soluţiile…", a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

El a mai anunţat că săptămâna viitoare va prezenta în Guvern o informare cu stadiul negocierilor şi le-a cerut protestatarilor să fie rezonabili, subliniind că dialogul este necesar. De asemenea, i-a rugat să înceteze protestele pe durata negocierilor.

"Cât timp avem dialog, menajaţi-vă eforturile că aveţi destul de făcut treabă la spitale şi în general, sunt convins de asta. Eu încerc să vă asigur de bună credinţă şi în clipa în care vom termina discuţiile, până miercuri, joia viitoare, menajaţi-vă eforturile. După aceea, sigur, sunteţi liberi să faceţi ce vreţi, că dvs. decideţi. Nu decid eu pe modalităţile pe care dvs. le alegeţi", a precizat Nicolăescu.

El a admis că "medicii rezidenţi o duc foarte rău", adăugând că sunt necesare eforturi din partea autorităţilor pentru remedierea problemei. În acest sens, a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicările, transmise oficial.

"De luni de zile purtăm discuţii, de luni de zile colegi de-ai dvs. participă la colectivele noastre de lucru – că avem echipe de lucru care pe diverse proiecte de lege şi-au exprimat punctele de vedere, au venit chiar cu o serie de soluţii constructive, pe care noi le apreciem. Dar pentru că este acum un moment mai greu, mai tensionat, cred că este bine să ne reaşezăm poate cu mai multă atenţie pe anumite aspecte pe care dvs. le ridicaţi", a precizat ministrul.

Nicolăescu a mai afirmat că şi-a concentrat eforturile asupra reformei sistemului sanitar şi că o serie de proiecte de lege se află încă în dezbatere publică. El a adăugat că până acum au avut loc cinci dezbateri publice, iar vineri urmează să mai aibă loc una la Oradea şi una la Timişoara.

‘Săptămâna viitoare ne vom întâlni din nou cu reprezentanţii dvs la nivel naţional ca să dăm o formă finală acestor proiecte de lege. Unele dintre ele sunt exact ceea ce dvs. doriţi prin ceea ce acum protestaţi. Altele nu cred că îşi vor putea găsi o soluţionare astăzi sau mâine, cum ar fi de exemplu finanţarea cu 6% din PIB pentru sănătate. Vă daţi seama că şi eu îmi doresc asta. Dacă am avea o asemenea finanţare şi viaţa mea ar fi mai uşoară, pentru că dvs v-ar fi mai bine, oamenilor le-ar fi mai bine şi criticile ar fi mai puţine către noi. Deci şi eu îmi doresc asta, numai că va trebui să vedem – şi de aceea cred că e nevoie să ne aşezăm la masă’, a mai declarat ministrul.

Joi a fost a doua zi consecutivă de proteste la Ministerul Sănătăţii, după ce miercuri peste 120 de oameni au fluierat şi au afişat lozinci prin care cereau ‘respect’ pentru sistemul medical şi 6% din PIB pentru Sănătate.