“O situaţie care devine din ce în ce mai îngrijorătoare este aceea că în ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piaţa muncii din România în ceea ce priveşte câteva sectoare: IT-ul, construcţiile şi agricultura. Dacă mâine sunt 12.000 de absolvenţi de IT ei vor fi imediat absorbiţi de piaţă în următoarea săptămână; medicii – scoatem posturi de medici la concurs şi nu se prezintă nimeni, sau oricum pe 10 locuri se prezintă un singur candidat; piaţa de construcţii, unde problema foarte mare va veni anul viitor  când va intra în funcţiune PNDL-ul II, care înseamnă o sumă de aproximativ 30 de miliarde de lei, bani pe care îi vor gestiona toate localităţile şi în special cele din mediul rural, pentru că banii merg acolo, către proiecte de apă, de canalizare, de şcoli, de grădiniţe, dispensare ş.a.m.d., dar vom avea o problemă cu forţa de muncă în construcţii şi abia anul viitor o să ne dăm seama cât de gravă este această situaţie. Anul acesta, din ianuarie până acum, avem 20.000 de locuri de muncă în plus în construcţii, dar cererea este mult mai mare şi ajung la al patrulea sector foarte important unde este un deficit foarte mare de forţă de muncă, cel din agricultură”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la Piteşti. 

Ministrul Muncii a participat la dezbaterea cu tema “Dezvoltarea economică, socială şi culturală a zonelor rurale din România” organizată de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Federaţia Agro Propact, la care au mai fost prezenţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. 

Ministrul Muncii a precizat că România trebuie găsească soluţii pentru a rezolva problema deficitului de forţă de muncă, iar una dintre acestea ar fi atragerea românilor plecaţi înapoi în ţară. 

“Românii care au plecat în afara graniţelor lucrează în special în aceste sectoare  în IT, mulţi medici plecaţi, mulţi plecaţi în construcţii, mulţi plecaţi în agricultură. Şi iarăşi, anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea şi în anii următori, că va trebui să găsim soluţii pentru atragerea înapoi a românilor, mai ales a celor care lucrează în mediul rural”, a mai spus ministrul Muncii. 

Vasilescu a mai afirmat că pentru rezolvarea problemei forţei de muncă, Guvernul a iniţiat mai multe proiecte, iar în acest sens luna trecută a trimis Parlamentului un proiect de lege redactat de Guvern care se referă la agenţiile de mediere între cererea şi oferta de muncă în mediul rural, s-a extins perioada în care zilierii pot să lucreze pentru acelaşi beneficiar, de la 90 la 180 de zile, iar de anul viitor va veni şi cu o strategie separată în ceea ce priveşte locurile de muncă, cu un proiect pe care l-a iniţiat la Craiova când era primar – bursa locurilor de muncă a primăriei. 

“Bursa locurilor de muncă a primăriei a funcţionat foarte bine. Mi-am dat seama după zeci de audienţe ţinute în primărie, că oamenii veneau să întrebe unde să se ducă să lucreze. Şi le spuneam: ok, dar la AJOFM sunt locurile de muncă prezentate, se fac tot felul de burse de locuri de muncă. Oamenii ştiu că trebuie să întrebe primarul. În mediul rural acest lucru este chiar mult mai accesat decât în orice oraş din România. Oamenii ţin legătura cu primarul. Şi atunci ne-am gândit că această bursă a locurilor de muncă să aibă legătură şi cu primăria, cu comunitatea locală, şi mai ales este valabil pentru românii care au plecat în străinătate şi care vor să se întoarcă să lucreze şi în loc să acceseze site-ul AJOFM-ului care se referă la întreg judeţul este cel mai bine să ştie exact în localitatea lor de domiciliu ce se întâmplă, ce locuri de muncă sunt disponibile şi îi aşteaptă. Tot ca să preîntâmpinăm migraţia românilor anul acesta am mai făcut un lucru importat, anume am subvenţionat chiria şi plata utilităţilor pentru cei care îşi găsesc un loc de muncă la 50 de kilometri de localitatea de domiciliu”, a mai spus ministrul Muncii la Piteşti. 

AGERPRES