"Ați văzut că în 2010 am fost nevoiți să apicăm acea măsură fiscală privind creșterea TVA, după ce Curtea Constituțională a respins o inițiativă a Guvernului de ajustare a cheltuielilor. Nu mă pot angaja că vom respecta acel articol din Codul Fiscal nici de aici înainte, dar mă angajez ca orice măsură luată să fie mai întâi discutată cu patronatele, cu consilieri fiscali, cu specialiști. Doresc ca în momentul în care voi pleca de la Ministerul Finanțelor, articolul de care vorbea să fie luat în serios.”
Declarația ministrului a fost făcută în contextul unei discuții legată de predictibilitatea în domeniul fiscal, solicitată de mai multe companii membre CIS.
În privința unei eventuale relaxări fiscale, în afara măsurii deja anunțate de diminuare a contribuțiilor sociale, Gheorghe Ialomițianu a menționat că ele pot veni numai în domeniul accizelor dar, conform negocierilor cu Comisia Europeană, România trebuie să ajungă în curând la nivelul accizei minime din UE.
„Calendarul alinierii accizelor nu poate fi negociat”, a spus ministrul. Nici despre nivelului reducerii contribuțiilor sociale plătite de angajatori oficialul nu a putut fi mai explicit declarând doar că „reducerea va fi făcută în funcție de situația încasărilor la buget”.