Venizelos şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu acordul dintre partidele din Grecia privind un nou plan de austeritate, cerut de negociatorii troicii (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) înainte de aplicarea unui nou program de ajutor din partea creditorilor săi publici de 130 miliarde de euro.

”După o perioadă lungă şi dificilă de negocieri, am ajuns în final la un acord la nivel de experţi ai troicii pentru un nou program, solid şi credibil” de economii bugetare, a spus Venizelos la sosirea sa la o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup) consacrată Greciei la Bruxelles.

”Avem, de asemenea, un acord cu creditorii privaţi în legătură cu principalii parametri”, a adăugat el, fără alte precizări. Acordul negociat de mai multe săptămâni între Grecia şi sectorul privat se referă la ştergerea a 100 miliarde de euro din datoria ţării deţinută de către bănci şi fonduri de investiţii.

Obiectivul, stabilit de către liderii din zona euro, este de a se ajunge la reducerea nivelului datoriei publice globale a Greciei la un nivel considerat suportabil, respectiv la 120 % din PIB în 2020. Acest prag este o condiţie stabilită de FMI pentru a continua la rândul său să împrumute Atena.
Sursa: Agerpres