"Dacă nu reuşim să salvăm sistemul financiar din Grecia, ar fi o catastrofă pentru populaţia greacă", a declarat Schäuble, în cursul serii, în faţa studenţilor de la Institutul Universitar European (IUE) din apropiere de Florenţa.

Ministrul german, care a fost criticat pentru duritatea manifestată asupra dosarului grec, a subliniat că această catastrofă a fost atinsă în treacăt în 2008. "Am putea fi în aceeaşi situaţie (ca atunci), dacă nu am fi luat lucrurile în mână", a spus el.

Întrebat de studenţi, Schäuble a afirmat că "este discutabil dacă Grecia nu a luat o decizie greşită de a adera la moneda unică europeană", dar, a subliniat el, Atena a fost cea "care a dorit-o" şi că aceasta "i-a permis să reducă ratele dobânzilor" în ţară.

Pentru Schäuble, "toată lumea ştie astăzi că adevăratele cauze ale problemelor Greciei şi grecilor vin din Grecia şi de la societatea greaca, nu din străinătate".

Ministrul s-a înfuriat când studenţi şi-au pus măşti de porc, în referire la ţările "PIGS" /Portugalia, Irlanda, Grecia, Spania/, considerate de investitori ca cele mai vulnerabile la începutul crizei în zona euro, notează AFP.

"Nu-mi place cuvântul +PIGS+ /porci, în engleză n.r./ deoarece el poate fi asociat cu lucruri neplăcute. Cine sunt +pigs+?", i-a întrebat el pe studenţii care îl huiduiau.

Grecia marca puncte miercuri seară în procesul de restructurare a datoriei sale publice, strângând aderări din partea creditorilor ei la proiectul de schimb de obligaţiuni, înainte de momentul adevărului, ce va veni joi la 20.00 GMT, ultima limită pentru participare la operaţiune.
Sursa: Agerpres