BCE a anunţat joi cel mai ambiţios plan al său de până acum pentru a limita criza financiară din Europa. Cumpărarea de obligaţiuni ar contribui la reducerea costurilor de împrumut pentru statele care se confruntă cu mari datorii. Guvernatorul Bundesbank s-a opus acestui program, susţinând că BCE se apropie prea tare de ideea finanţării deficitelor guvernamentale – lucru interzis prin tratatele UE. Mai mulţi oficiali guvernamentali de rang înalt şi-au exprimat însă acordul, subliniind totuşi că această decizie a BCE nu modifică în nici un fel reformele pe care statele îndatorate trebuie să le aplice.
”Vom reuşi să depăşim criza de încredere din zona euro doar dacă continuăm reformele”, a anunţat ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, pentru Bild, potrivit AP. ”Ar fi o mare greşeală dacă decizia BCE ar fi interpretată ca şi cum am putea de acum renunţa la eforturile depuse”, a mai adăugat oficialul german. Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de FMI, a explicat şeful BCE, adăugând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele ca acceptă şi implementează condiţiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona de asemenea obligaţiuni.
Cu toate acestea, ideea de a achiziţiona nelimitat obligaţiuni a atras criticile unor comentatori şi deputaţi germani. ”În trecut, BCE şi-a respectat întotdeauna mandatul şi presupun că va face acest lucru şi pe viitor”, a spus Schauble, potrivit Bild. ”Un lucru este clar: politica monetară nu trebuie să aibă ca finalitate finanţarea statelor. Nu trebuie să se încalce această regulă”
SURSA: Agerpres