„Dacă există întârzieri, Grecia trebuie să le acopere”, a declarat Wolfgang Schaueble cotidianului, refuzând să prezică dacă Grecia va rămâne în zona euro.

Ministrul german a spus că aşteaptă noile concluzii ale UE, FMI şi BCE, troica creditorilor. „Nu voi devansa troica. Când raportul său va fi terminat, Eurogrupul se va reuni”, a indicat el, referindu-se la miniştrii de finanţe ai ţărilor zonei euro.

Wolfgang Schaueble a mai declarat că nu vede paralela care se face între situaţia Greciei şi cea a Spaniei, pentru care Eurogrupul a aprobat un plan de ajutor sectorului bancar de 100 de miliarde de euro vineri.

„Cauzele crizelor în cele două ţări sunt complet diferite. Economia spaniolă este mult mai competitivă şi are o structură diferită. Ţara se va repune pe picioare rapid”, a estimat el.

Ministrul grec al finanţelor, Yannis Stournaras, a admis miercuri că ţara sa mai are „drum de parcurs” pentru a finaliza reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro cerute de UE şi FMI în schimbul unor noi împrumuturi.

Experţii troicăi sunt aşteptaţi, săptămână aceasta, la Atena, pentru o examinare amănunţită a programului economic al noului guvern.

Raportul lor va fi hotărâtor pentru decizia dacă Grecia va primi noul împrumut de 31,5 miliarde de euro prevăzut pentru luna septembrie de planul de salvare a finanţelor sale.

Sursa: Agerpres