Oficialul MFP a vorbit, într-un interviu acordat Agerpres, despre introducerea unor plafoane pentru plăţile în numerar între persoane fizice şi de reducerea la jumătate a plafoanelor existente pentru plăţile în numerar în cazul persoanelor juridice, despre simplificarea şi detalierea rambursărilor de TVA, despre introducerea etapizată a caselor de marcat cu jurnal electronic şi despre penalizarea contribuabililor care nu declară sau declară eronat obligaţiile fiscale.

În contextul vizitei misiunii FMI, ministrul Finanţelor a spus că în 2014 nu vor fi introduse impozite şi taxe noi. Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusă din a doua parte a anului 2014, ca măsură de stimulare a economiei, odată cu reducerea CAS. De asemenea, datele MFP la nivelul lunii noiembrie arată că efectele reducerii TVA la pâine au fost unele pozitive.

"În 2013, am început cu reforma organizatorică a structurilor ANAF, cele care se ocupă cu modul de administrare, control şi colectare a veniturilor bugetului general consolidat. Pe parcursul anului 2013, am realizat reforma ANAF din punct de vedere al structurilor teritoriale şi am reorganizat toate structurile care au avut înainte atribuţii pe linia combaterii şi reducerii evaziunii fiscale. Pe lângă aceste măsuri de natură organizatorică, trebuie să mai luăm o serie de măsuri de natură legislativă privind interpretarea şi îmbunătăţirea legislaţiei fiscale, care să conducă la reducerea operaţiunilor care au ca efect evaziunea fiscală. Pe această linie, am în vedere în primul semestru, chiar începând cu această lună, să introducem unele măsuri de ordin legislativ privind îmbunătăţirea colectării şi reducerea evaziunii fiscale", a precizat acesta.