"Azi a avut loc o primă rundă de analiză a rectificării bugetare pe acest an, respectiv a rectificării ce va avea loc la finele acestei luni, după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, în cadrul reviziei trimestriale pe care instituţia o realizează", a declarat ministrul Florin Georgescu, la finalul ședinței de guvern de astăzi.
Potrivit acestuia, ca la fiecare rectificare, instituţiile, ministerele solicită mai mulţi bani decât obţin. Aceste suplimentări solicitate "pot fi satisfăcute de o anumită manieră şi într-un anumit cuantum, de obicei mai mic".

Şeful Finanţelor a precizat că au fost asiguraţi banii pentru toate instituţiile în vederea majorării stabilite prin lege a salariilor cu 8%, în cadrul primei etape de restabilire a nivelului salariilor din iunie 2010, etapa următoare fiind programată pentru luna decembrie.

Ministrul a explicat cum au fost împărţiţi banii la rectificare. "S-a luat un criteriu obiectiv la rectificare: cât s-a consumat în medie pe lună în primele cinci luni, în ianuarie-mai, şi putem spune că pe următoarele şase luni se asigură aceleaşi sume lunare din fonduri ca medie", a precizat Georgescu.

Guvernul şi-a îndeplinit toate angajamentele în primul trimestru
Potrivit acestuia, ministerele şi-au îndeplinit în primul semestru toate angajamentele negociate cu instituţiile financiare internaţionale, a declarat, miercuri, într-un briefing de presă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
"Un criteriu de performanţă este încadrarea în total cheltuieli de personal. În sectorul public s-au respectat angajamentele negociate. Pe baza unei analize foarte îndelungate, de 7-8 ore, desfăşurate săptămâna trecută în Comitetul interministerial, azi s-a examinat în Guvern cum şi-au respectat ministerele angajamentele, constatând că pentru sfârşitul semestrului unu s-au îndeplinit toate angajamentele asumate. În privinţa perspectivei realizărilor la alte termene din acest an, raportat la stadiul de azi, se prefigurează posibilitatea să respectăm şi acele termene asumate pentru trimestrul trei şi trimestrul patru", a explicat Georgescu.