Priorităţile Ministerului Energiei în perioada următoare vor fi legate în special de investiţii în rezolvarea problemelor de mediu la termocentralele pe cărbune, extrem de importante pentru sectorul energetic românesc, dar şi pe rezolvarea procedurilor de infringement cu Comisia Europeană, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

‘Am planuri simple: programul de guvernare şi, în cadrul programului de guvernare, vreau ca cetăţenii să simtă că există un Minister al Energiei care se ocupă de ei’, a arătat ministrul.

În continuare, el a precizat că, în programul de guvernare, se pune accent pe producţia de energie pe cărbune întrucât acolo sunt cele mai mari probleme, datorită poluării, pentru care România riscă proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

‘De-asta ne-am concentrat, la nivel de primă urgenţă, să vedem ce putem face ca să scădem poluarea. Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii’, a susţinut Anton.

El a amintit că Ministerul Energiei va pregăti o strategie naţională a acestui sector, împreună cu Ministerul Mediului.

‘Gazele putem să le extindem pentru încălzire. Vorba aia, sunt localităţi pe lângă care trece o magistrală de gaze şi ele se încălzesc cu lemne. Nu e normal. Eu cred că trebuie să facem ceva acolo, astfel încât populaţia să se poată încălzi cu gaze. Dar viitorul în mod indubitabil este al energiei electrice’, a subliniat ministrul.

El a mai spus că precedesorul său i-a lăsat un teanc de dosare pe care cei doi le-au discutat punctual.

 

‘Există un fel de listă de urgenţe care începe cu infringementurile pe care le avem de la Comisia Europeană. Şi acolo trebuie să mă duc din nou în Parlament, îmi pare rău, de unde am plecat, să le spun ‘Fraţilor, vedeţi că am o hârtie, la voi, aci, un document, că trebuie să-l aprobăm’. Asta e prima urgenţă pe care o am, dacă vreţi să ştiţi’, le-a mai spus ministrul jurnaliştilor.

Totodată, când aceştia l-au întrebat care va fi poziţia României cu privire la decizia Parlamentului European, potrivit căruia, până în anul 2030, energia regenerabilă trebuie să însemne 35% din consum, Anton a răspuns: ‘Încă o dată vă spun, România are avantajul unui mix de energie, pe care putem să-l folosim. Acum sigur că Parlamentul European vine şi-ţi dă nişte cifre mobilizatoare, nu? Când a venit şi a zis 20-20, a zis 20% în anul 2020, să scadă cu 20 de nu ştiu ce, să iasă 20 de ori. Nu ştiu. Parlamentul European are nişte ţinte mobilizatoare. Acum România trebuie să analizeze: pot, nu pot? Asta o să facem’.