‘În câteva minute reluăm discuţiile cu sindicatul Muntelui pe solicitările pe care le-au înaintat. Suntem dispuşi la dialog şi să găsim soluţii astfel încât activitatea în Valea Jiului să înceapă’, a declarat, vineri, ministrul Economiei.

Potrivit ministrului, la discuţii vor participa şi reprezentanţi ai conducerii CNH, respectiv directorul companiei, directorul de resurse umane şi directorul economic pentru încercarea de a găsi soluţii în vederea deblocării situaţiei din Valea Jiului.

Minerii din Valea Jiului au protestat întreaga săptămână solicitând ca plata sporului de pericol pentru munca în subteran să se facă la o valoare de 700 de lei pe lună, mai mult cu 100 de lei faţă de ceea ce primeau până acum.

Liderii de sindicat susţin că minerii au dreptul la aceşti bani, după ce în luna februarie au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă, împreună cu administraţia.

Ministerul Economiei a anunţat joi că restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separarea activelor viabile de cele neviabile, finalizarea procesului de eficientizare a minelor fiind estimată pentru anul 2018.

Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Acestea din urmă se află într-un proces de eficientizare şi restructurare ce se va finaliza în 2018.

Potrivit MECMA, în cadrul procesului de separare a activelor viabile ale exploatărilor miniere de cele neviabile, au fost până acum trei runde de întâlniri pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie a.c, în primele două întâlniri fiind analizate posibilităţile adoptării unei hotărâri de guvern, care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi, la cele trei mine aflate în procesul de închidere.În urma acestor discuţii, în 28 februarie a.c, a fost adoptată această hotărâre de guvern.

Totodată, a fost prevăzută şi acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari şi susţinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesională din Valea Jiului, fiind vizaţi cei 3.300 de mineri, care vor intra în acest proces.
Potrivit MECMA, creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul Buget de Venituri si Cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, după formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Eneregtic Hunedoara care va include şi cele 4 mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. MECMA precizează că în acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi.