Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Mihai Tudose s-a întâlnit marţi cu administratorii judiciari ai societăţii Oltchim – consorţiul format din RomInsolv şi BDO Business Restructuring – reprezentat de Gheorghe Piperea şi Nic Bălan, însoţiţi de administratorul special Bogdan Stănescu, dar şi cu o delegaţie a Sindicatului Liber Oltchim, condusă de Mihai Diculoiu şi Achile Duţu – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie

Reprezentanţii sindicatelor de la Oltchim i-au solicitat ministrului Economiei să verifice activitatea administratorilor judiciari, nemulţumiţi fiind în special de faptul că societatea continuă să înregistreze pierderi de la declanşarea procedurii insolvenţei.

Totodată, sindicaliştii au solicitat semnarea unui protocol cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) de informare şi consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului Oltchim, urmând ca în perioada următoare să fie agreat un astfel de protocol cu toţi partenerii sociali din cadrul societăţii.

La rândul lor, administratorii judiciari ai Oltchim au arătat că cifra de afaceri a societăţii a crescut de la intrarea în insolvenţă (februarie 2013), de la 5,4 milioane de euro pe lună la 16 milioane de euro pe lună în ultimele luni din 2014, înregistrând, pentru prima dată în ultimii trei ani, un profit brut din exploatare cumulat de circa 580.000 de euro în lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut. Totodată, potrivit acestora, cei 2.247 de angajaţi ai Oltchim îşi primesc lunar drepturile salariale, mai puţin restanţele salariale de 2,5 luni înregistrate înainte de intrarea în insolvenţă.

În continuare, aceştia i-au arătat ministrului Economiei calendarul privind procedura de reorganizare a societăţii, care prevede definitivarea tabelului creanţelor în data de 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare în 30 de zile de la această dată şi aprobarea acestuia cel mai târziu în data de 7 martie.

Cu prilejul celor două întâlniri, ministrul a afirmat că doreşte continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea şi a colaborării cu partenerii sociali, în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea Oltchim. În opinia şefului de la Economie, prioritară este reorganizarea Oltchim înainte de privatizare, pentru creşterea interesului unui cumpărător capabil să susţină activitatea combinatului.

'Evoluţia financiară din ultimul an ne arată că există premise pozitive pentru o reorganizare rentabilă a societăţii, iar ipoteza falimentului este exclusă', a spus Ministrul Mihai Tudose.

Totodată, acesta a atras atenţia, atât administratorilor judiciari, cât şi reprezentanţilor sindicatelor de la Oltchim, că plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizaţi din combinat trebuie să constituie o prioritate pentru conducerea societăţii, adăugând că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de soluţie.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este, de doi ani, în insolvenţă, cu datorii de 700 de milioane de euro şi cu pierderi de zeci de milioane de euro. Niciunul dintre cei patru investitori care s-au arătat interesaţi de preluarea Oltchim nu a depus ofertă până la termenul limită de 12 decembrie. Soarta combinatului se va decide în 10 martie 2015, când Comitetul Creditorilor va vota planul de reorganizare elaborat de administratorul judiciar.

În prezent, privatizarea Oltchim se consideră încheiată, fabrica nu va mai fi scoasă la vânzare pentru o perioadă de trei ani, cât durează implementarea planului de reorganizare.

"Nu s-a prezent nimeni, nici chinezii, nici turcii, nici Vuza, nici SIF 3. (…) Noi elaborăm acum planul de reorganizare, care va fi votat de Comitetul Creditorilor în 10 martie 2015, în perioada de până atunci urmând să se înfiinţeze şi SPV-ul Oltchim", a declarat, vineri, 12 decembrie, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului.

Preţul ţintă pentru pachetul Oltchim-Arpechim era de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul selectat ar fi urmat să preia şi obligaţiile de mediu aferente Arpechim. În plus, ar mai fi trebuit să investească alte sute de milioane de euro în repornirea tuturor instalaţiilor din cele două unităţi. AGERPRES