”Nu îmi place prea mult această dezbatere publică în care se lasă impresia că dispunem de numeroase marje de manevră pentru reducerea impozitelor”, a subliniat ministrul conservator.

Aceste marje de manevră nu există ”doarece în cadrul coaliţiei (conservatori+liberali) am convenit că prioritatea să fie consolidarea bugetară”, a adăugat acesta.

Wolfgang Schauble a spus că îi sfătuieşte pe toţi ”să nu se ocupe de o dezbatere ce suscită mari aşteptări şi care atrage apoi mari decepţii”.

În cursul acestei săptămâni, în clasa politică din Germania s-a discutat despre oportunitatea adoptării, pănâ la sfârşitul actualei legislaturi, în 2013, a reducerii impozitelor.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a lansat, miercuri, această ipoteză bazându-se pe bunele performanţe ale economiei germane în prezent, dar a ţinut să sublinieze că nu a fost luată nicio hotărâre politică.

Pe de altă parte, liderul grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, formaţiune din care provine cancelarul federal), Volker Kauder, şi-a exprimat convingerea că reducerea impozitelor ”se va face”. ”Ar trebui să ne punem la treabă în toamnă şi apoi să prezentăm rezultatele”, a adăugat el.

Vicecancelarul Philipp Rösler, preşedinte al liberalilor germani (FDP), a afirmat la rândul lui că este ”exact momentul potrivit” pentru o asemenea dezbatere.

Dar, a amintit Wolfgang Schauble, nivelul de impozitare din Germania este ”sub media din celelalte ţări industrializate”. Abandonarea energiei nucleare avută în vedere va determina cheltuieli suplimentare semnificative care fac imposibilă o eventuală reducere a impozitelor, a avertizat ministrul german de finanţe.