Medicul Adina Alberts are un mesaj extrem de critic la adresa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, despre care spune că se joacă cu viitorul copiilor din România, în urma deciziilor luate privind anul şcolar în curs şi examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

Adina Alberts spune că ministrul Educaţiei i-a îngropat în bezna de acasă pe copiii din mediile defavorizate, care de-abia pot pune mâna pe manuale şi creioane, nici vorbă de tablete şi internet. Mai mult medicul critică ideea ca elevii să susţină examenele, chiar şi în condiţiile speciale de siguranţă dorite de Minister. Ar trebui luat exemplul Olandei şi Franţei, care au anulat aceste examene în formă fizică şi au adoptat alte măsuri.

„Dacă pentru majoritatea copiilor, reluarea cursurilor ar putea fi un pericol pentru sănătatea lor, de ce să tratăm diferit și să-i discriminăm pe cei din clasa a VIII-a și respectiv a XII-a?!”, se întreabă Adina Alberts la finalul postării sale de pe Facebook.

Mesajul integral al Adinei Alberts pentru ministrul Educaţiei

„DOAMNA MINISTRU MONICA ANISIE, VĂ COMPORTAȚI CA UN ELEV NEPREGĂTIT ȘI SCOS LA TABLĂ!

Doamna ministru Monica Anisie,

Vă jucați cu viitorul unor elevi care și-au dat silința, care au studiat cu coștiinciozitate, care au sperat că vor face un salt important în acest an în formarea lor educațională. Acum i-ați îngropat în bezna de acasă, a celor din medii defavorizate, care abia au manuale și creioane, nici vorbă de tablete și internet.

Doamna Anisie, acești copiii nu au avut cum sa se pregătească ca și cei de la oraș. În plus, nici cei de la oraș și nici cei din mediul rural nu merită să fie expuși acestui virus mortal nici măcar o secundă, nu „maxim 3 ore” cum ați decis! Ca să nu mai vorbim de faptul că vine vara, vin căldurile, multe școli nu sunt dotate cu aer condiționat. Cum credeți că ar fi posibil să stea copiii cu măști pe fată, ore în șir?!

Fac apel la înțelepciunea pe care sper că o aveți și vă ofer o soluție la care să reflectați și pe care OLANDA și FRANȚA au acceptat-o ca fiind cea mai potrivită: ANULAȚI TOTAL EXAMENUL DE BACALAUREAT ȘI EVALUAREA NAȚIONALĂ ÎN FORMA FIZICĂ. Bacalaureatul se poate da ONLINE, în septembrie, iar examinarea să se facă sub forma unui interviu cu întrebări generale. Nota de bacalaureat să fie considerată media generală pe toți cei patru ani de liceu. Iar elevii care termină școala generală să nu mai fie supuși examenului „de capacitate”, ci să li se încheie media școlară cu notele deja obținute. Admiterea la liceu se poate face în funcție de această medie, pe raza orașului/ județului de domiciliu.

Doamna ministru Monica Anisie, românii iși vor proteja copiii și probabil că SĂLILE DE EXAMINARE VOR FI GOALE PRIN NEPREZENTARE! Dar înainte de toate, trebuie să-i protejați și dumneavoastră, ca ministrul al Educației!

Declarația drepturilor copilului, adoptată în 1959 de Adunarea Națională a Națiunilor Unite, conține următoarea prevedere: „Copilul se va bucura de o protecție specială şi i se vor oferi facilități prin lege şi prin mijloace menite să‐i asigure o dezvoltare fizică, mentală, spirituală şi socială normale, în condițiile libertății şi demnității. În adoptarea legilor necesare realizării acestui scop, se va avea în vedere interesul superior al copilului”! Legea nr. 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, garantate de Constituția României în art. 48‐495: „(1) Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului.”

Vă rog să acționați în consecința!

Dacă pentru majoritatea copiilor, reluarea cursurilor ar putea fi un pericol pentru sănătatea lor, de ce să tratăm diferit și să-i discriminăm pe cei din clasa a VIII-a și respectiv a XII-a?!”