Potrivit datelor instituţiei, importurile de roşii se ridică anual la 50.000 de tone şi costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.

"Avem deja Hotărârea de Guvern de aplicare a acestui program şi avem stabilit de sus în jos cine răspunde de program, cu ordine precise, iar Direcţiile Agricole au obligaţia de a aduce la cunoştinţa tuturor producătorilor ce înseamnă programul pentru susţinerea producţiei de tomate. Vrem să derulăm timp de 8 ani acest program, care începe din acest an. Vom aloca 40 de milioane de euro an de an, dar această sumă poată să crească în funcţie de câţi solicitanţi sunt. Vom onora toate cererile în limita a 3.000 euro pe beneficiar, iar dacă nu ne ajung banii vom suplimenta prin bugetul de stat. Programul este deja cunoscut în toată ţara, este dezbătut în fiecare localitate cu specialiştii şi cu legumicultorii", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres.

Acesta este optimist în privinţa beneficiilor aduse de acest program în condiţiile în care România importă anual 50.000 de tone de tomate pentru asigurarea consumului, mai ales în perioada de iarnă, iar cu ajutorul acestuia se estimează o creştere a producţiei din sere şi solarii cu aproape 27.000 tone pe an, dar şi asigurarea unor locuri de muncă sigure în zona rurală.

"Noi preconizăm că se vor reduce importurile chiar din acest an, iar de anul viitor şi mai adânc pentru că în mod sigur vor fi mult mai mulţi producători interesaţi. Acest program rezolvă şi măsuri sociale, locuri de muncă sigure pentru că preconizăm să avem 13.300 de beneficiari pe suma prinsă în buget de 40 de milioane de euro. Cel de-al doilea pas pe care îl urmărim sunt centrele de colectare, pentru că odată create puncte de producţie, ele generează nevoia de a prelua aceste produse, dar acest lucru se va întâmpla în partea a doua a anului, când ne vom ocupa de aceste centre prin fondul suveran de investiţii", a spus Daea.

De asemenea, şeful MADR susţine că, prin derularea programului, suprafaţa cultivată cu tomate în solarii s-ar putea dubla, de la 1.600 de hectare câte sunt în prezent la nivel naţional.

"Sperăm că va creşte suprafaţa cultivată în solarii cu cel puţin 1.300 de hectare de la 1.600 de hectare câte sunt acum la nivel naţional. Am fost în bazinele legumicole Giurgiu, Matca, Vidra, dar şi în alte zone din ţară şi agricultorii sunt interesaţi de acest ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, pe care îl pot lua dacă îndeplinesc condiţiile. Ei pot cultiva atât soiuri de roşii româneşti cât şi străine, dar important este ca în microclimatul ţării noastre să obţină producţii bune de roşii, cu gust, făcute de producătorii români şi să se bucure şi ei şi noi de câştigul lor", a menţionat oficialul MADR.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative.

Ministrul Agriculturii a explicat toate etapele care trebuie parcurse de producătorii care vor să accese ajutorul de minimis pentru tomate.

"Programul are etape de control şi etape de implementare. În primul rând, omul depune cererea, se înscrie şi se înregistrează în registru apoi specialistul de la Direcţia Agricolă se duce în teren, unde s-a realizat spaţiul respectiv de 1.000 de mp şi a fost plantat cu tomate. În momentul acela se întocmeşte o fişă de identificare a producătorului. Atunci devine recunoscut că deţine acea suprafaţă plantată cu tomate. După acest pas, producătorul agricol are obligaţia să anunţe specialistul de la Direcţia Agricolă, când are primul rod, iar acesta verifică, face o fişă de verificare şi confirmă garanţia producţiei, după care producătorul îşi poate valorifica producţia. La prima verificare, producătorul trebuie să pună o placă cu numărul din registrul unic care arată că este program de tomate pentru ca orice cetăţean care este interesat să afle ce se întâmplă în spaţiul respectiv sau să cumpere roşii de acolo", a explicat Daea.

Ulterior, după ce producătorul şi-a valorificat producţia trebuie să aducă acte justificative pentru cele 2 kg de tomate pe mp, respectiv 2.000 de kg la 1.000 de mp şi în cel mult o lună poate să primească ajutorul de minimis.

"Când a adus actele care justifică vânzarea a 2.000 de kilograme de tomate, atunci poate i se face un calcul, creează un decont, se transmite la minister şi într-o lună de zile vin cei 3.000 de euro. Producătorul poate să îşi valorifice producţia oriunde în piaţă, în târguri, magazine, la bufete şi restaurante, unităţi de procesare, oriunde, doar să facă dovada vânzării cu carnetul de comercializare. Vânzarea este deschisă peste tot. În cazul în care nu a făcut cantitatea respectivă în ciclul 1, respectiv perioada ianuarie – mai, poate să o completeze în ciclul 2, în noiembrie-decembrie. El trebuie doar să dea aceste legume în perioada în care nu sunt pe piaţă şi piaţa este ocupată de produse străine, ceea ce este avantajos atât pentru producători dar şi pentru consumatori. Este avantajos pentru producători pentru că ei câştigă prin valorificarea producţiei, banii îi bagă în buzunar şi nimeni nu îi întreabă cu cât au vândut kilogramul de roşii. Apoi acea producţie care rămâne după cele 2 kg pe mp, respectiv roşiile obţinute în plus le valorifică şi câştigă, dar este tentat să scadă preţul, pentru că el are deja un câştig asigurat. Şi vă pot spune că 2 kg pe mp este o cantitate mică, pentru că de regulă pe o astfel de suprafaţă se face dublu sau triplu. Ajunse pe piaţă şi cu un preţ bun, aceste produse acoperă piaţa, iar importul nu mai are loc", a mai spus şeful MADR.

Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, faţă de 34,5 kg în UE, iar producţia reprezintă 20,27% din producţia totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015 producţia de roşii a fost de 101.881 tone în sere şi solarii.

Guvernul a aprobat în 27 ianuarie, printr-o hotărâre, un program prin care producătorii agricoli din România vor fi susţinuţi să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă.