Ministrul Adrian Câciu anunță că „duduie” absorbția de fonduri europene

Adrian Câciu, Ministrul Fondurilor Europene, a subliniat că în ultima lună, România a reușit să atragă încă 4 miliarde de euro pentru programele din exercițiul financiar 2021-2027 dedicate Politicii de Coeziune. Astfel, suma totală atrăgătoare până în prezent se ridică la 15 miliarde de euro, iar sunt în derulare eforturi pentru atragerea altor 6 miliarde de euro.

Aceste fonduri sunt esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii, modernizarea economică și socială, precum și pentru stimularea creșterii durabile în diverse regiuni ale României. Atragerea acestor sume reflectă capacitatea țării de a utiliza eficient resursele puse la dispoziție de Uniunea Europeană în beneficiul cetățenilor săi.

De asemenea, această realizare subliniază importanța gestionării și implementării eficiente a fondurilor europene, asigurând că acestea sunt direcționate către proiecte care să aducă beneficii palpabile și durabile pentru comunități și economia României în ansamblu.

”Încă 4 miliarde de euro contractate în ultima lună pe programele din exercitiul financiar 2021-2027 aferente Politicii de Coeziune.

Daca ar fi să fac o comparație cu vechea perioadă de programare 2014-2020, în anul 3 de implementare(2016) Romania reușea să aiba contracte semnate de doar 1,5 miliarde euro(si, evident, ne intrebam cu totii când vom reusi să absorbim banii europeni destinati României).

Iată că acum, în doar o lună, semnam contracte de peste dublul valorii pe care o semnau reprezentanții Romaniei din acea perioadă într-un an întreg.

Atentie! Nu este laudă! Este ceea ce eu numesc NORMALITATE în actul de gestionare al fondurilor europene” a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Absorbție de 10 ori mai mare

Adrian Câciu menționează că absorbția de fonduri este de 10 ori mai mare în comparație cu exercițiul anterior la același moment al implementării cadrului financiar multianual din iulie 2016. Valoarea totală a contractelor semnate până în prezent este de 10 ori mai mare decât în exercițiul precedent.

El subliniază că valoarea contractelor semnate pentru programele finanțate din Politica de Coeziune 2021-2027 a ajuns la 15 miliarde euro, reprezentând 33% din alocare, iar alte 6 miliarde de euro sunt în curs de contractare. Adrian Câciu afirmă că pentru a realiza absorbția de fonduri europene este esențial să existe contracte și beneficiari care să implementeze proiectele propuse.

De asemenea, el subliniază importanța avansului proiectelor mature, care contribuie la dezvoltarea economică și la convergența către economiile dezvoltate ale Europei.

Adrian Câciu concluzionează că ritmul actual de contractare și absorbție va continua și exprimă mulțumiri colegilor pentru eforturile depuse, subliniind că aceasta este abordarea corectă pentru a contribui la dezvoltarea României.