‘Situaţia este gravă (…), euro ar putea exploda şi Europa s-ar putea destrăma, iar acest lucru ar putea fi o catastrofă nu doar pentru Europa, pentru Franţa, ci pentru întreaga lume’, a declarat ministrul la postul de televiziune Canal Plus, cu câteva ore înaintea deschiderii la Bruxelles a unui summit decisiv.

Dacă este posibil, discuţia pentru rezolvarea acestei crize a datoriilor din zona euro trebuie să aibă loc cu toţi cei 27 de membri ai Uniunii Europene, a afirmat el. Însă Franţa şi Germania nu exclud un acord între cele 17 state membre ale zonei euro, dacă ţări din afara Uniunii Monetare, precum Marea Britanie sau Suedia, nu vor să se asocieze.

Jean Leonetti a criticat, de asemenea, agenţiile de rating.

‘Ele mă irită puţin. Se bazau pe standarde economice şi financiare, iar în prezent au trecut la standarde politice. Nu este rolul agenţiilor de notare să facă politică, ci al populaţiei şi al reprezentanţilor populaţiei’, a afirmat el.

După ce a pus luni sub supraveghere aproape toate statele din zona euro, agenţia americană Standard & Poor’s a ameninţat miercuri că va retrograda ratingul băncilor europene şi al UE.

În acest context tensionat, alimentat de diviziunile între statele membre şi UE şi atenţionările repetate ale agenţiilor de rating, şefii de stat şi de guvern din UE urmează să se reunească joi seară la Bruxelles pentru un summit european.

Înainte, o bună parte dintre aceşti lideri, printre care Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, urmează să aibă discuţii la Marsilia (sud-estul Franţei), în cadrul unei reuniuni a liderilor dreptei europene.

Te-ar putea interesa și: