Valoarea salariului de bază minim se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie, pe lună, în anul 2012, reprezentând 4,13 lei/oră.

De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată vor beneficia 790.677 persoane, din care 125.762 sunt bugetari, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 670 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună în anul 2011, în conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului 1193/2010.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit proiectului, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, stabilirea de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Ministerul Muncii estimează că prin creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat impactul macroeconomic asupra inflaţiei va fi nesemnificativ, având în vedere ponderea scăzută a salariaţilor încadraţi la salariul de bază minim brut pe ţără, precum şi faptul că majorările propuse se încadrează în prognoza privind creşterea productivităţii muncii.

Totodată, se estimează că majorările propuse vor avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru.

Te-ar putea interesa și: