La sesiunea de oferte necompetitive de vineri, băncile au depus oferte de 30 de milioane lei. Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat joi 300 de milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa reziduală la 102 luni.

MFP a redeschis joi o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, cu scadenţa în aprilie 2023, iar băncile au transmis oferte de 864,5 milioane lei.

MFP a planificat împrumuturi de 3,945 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna octombrie, din care 3,6 miliarde de lei prin nouă licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Potrivit prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discount, pe 27 octombrie, în valoare de 800 de milioane lei şi respectiv 500 milioane lei. De asemenea, vor fi organizate şapte licitaţii de obligaţiuni, cu scadenţe la trei, cinci şi 10 ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

AGERPRES