Ministerul Economiei va demara un proces de evaluare a sistemului energetic romanesc, pentru a-l acorda la cerintele pietei si va pune un accent mai mare pe valorificarea resurselor regenerabile de energie. Astfel, este nevoie de o serie de programe de investitii in retehnologizare si modernizare, precum si adaptarea centralelor termoelectrice la cerintele europene de mediu. Aceste obiective ale noii echipe de conducere a ministerului au fost prezentate in cadrul unei intalniri cu noul sef al misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Reprezentantul FMI a fost interesat de restul de companii ramase spre privatizare in portofoliul ministerului. Oficialii romani au precizat ca acestea vor fi vandute att prin metoda clasica, dar si prin lansarea unui pachet de 10-15% din actiuni pe bursa, dar fara a da termene concrete.

Alte teme de discutie au fost contracararea efectelor crizei globale, mecanismele de fixare a preturilor in piata locala a energiei, strategia pentru relansarea sistemului minier precum si controlul nivelului salariilor din cadrul companiilor de stat. Pentru a preveni efecte devastatoare ale unor crize ale gazelor similare cu cea prin care tocmai am trecut, reprezentantii ministerului au precizat au in ca atentie construirea gazoductului Nabucco, finalizarea constructiei unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, precum si alte proiecte de mai mica amploare.