„Am avut o discuţie cu premierul în perspectiva rectificării (bugetare – n.r.) care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, şi cu ministrul de Finanţe şi am hotărât suma totală pe care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, o va acorda ca despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă. Ea se ridică la 640 de milioane de lei. Deci, o sumă destul de mare, care va veni la bugetul Ministerului Agriculturii prin această rectificare şi după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile şi în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene, scris, vizavi de notificarea pe care o facem", a afirmat, marţi, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că, în atare condiţii, "cel mai probabil vineri, dacă nu săptămâna viitoare în şedinţă de Guvern", va fi aprobată această hotărâre a Executivului.

„Astăzi notificăm Comisia Europeană. De la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri. Vom anunţa imediat ce se va aproba Hotărârea de Guvern. Vom primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau jumătatea lunii decembrie, imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene, să începem să facem aceste plăţi", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat că suprafaţa terenurilor agricole afectate, în diverse stadii, de secetă se ridică la 1,6 milioane de hectare.

„Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafeţe mai mari de 30%, deci între 30% şi 100%. A nu se înţelege că toată suprafaţa de 1,6 milioane de hectare a fost afectată în totalitate. În diverse stadii, această suprafaţă este afectată. Numărul de beneficiari care va primi aceste despăgubiri este de aproximativ 173.524, după evaluările pe care noi le-am primit de la Direcţiile Agricole şi instituţiile care funcţionează în subordinea Prefecturilor. Aş vrea să subliniez că 165.000 dintre beneficiari sunt persoane fizice", a afirmat ministrul Agriculturii.

El a precizat că "valoarea despăgubirilor este diferită, în funcţie de stadiul în care a fost afectat fiecare beneficiar".

„Valoarea maximă pentru cei care au fost afectaţi 100% diferă, iar la culturile principale, de exemplu la porumb, ea nu poate să depăşească 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridice şi 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice", a explicat el.

Constantin a menţionat şi categoriile de culturi pentru care se vor acorda despăgubirile sub forma unor ajutoare de stat: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume, plante de nutreţ, păşune şi fâneaţă.

„Mi-aş fi dorit să acordăm mult mai uşor, mult mai repede aceste sume. Suntem sub patronajul, şi e bine că suntem, al regulamentelor europene, în care trebuie să avem grijă nu numai cum cheltuim, nu numai fondurile europene, dar şi fondurile de la bugetul de stat. Orice ajutor pe care îl acordăm oricărui beneficiar trebuie să se conformeze regulilor ajutorului de stat. Ca atare, aveam varianta prin care puteam să plătim ca şi exceptare de la regulamentul european, dar nu se calificau persoanele fizice, ci numai persoanele juridice, sau varianta în care notificam Comisia Europeană pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat. Asta facem. Astăzi vom notifica, după ce am centralizat toate datele, după ce ne-am asigurat că avem resursele bugetare, vom notifica Comisia Europeană. Acordul de principiu sigur că îl avem. Până la urmă sunt fonduri de la bugetul de stat, după care primim cererile şi vom plăti aceste despăgubiri. Eu sper să avem capacitatea să plătim aceste fonduri până la sfârşitul anului 2015 pentru că efortul este uriaş. Vă spuneam de peste 170 de mii de cereri care trebuie primite, care trebuie verificate şi, după aceea, care trebuie plătite către beneficiari", a explicat ministrul Agriculturii. AGERPRES