Romania este cunoscuta in lume pentru cateva aspecte, dar cu siguranta ca unul dintre ele nu este turismul. Turismul din Romania este mai cunoscut printre romani, acestia fiind printre singurii care reusesc sa revina. Ca si la achizitionarea de produse de la magazin, si in materie de calatorii exista voci care sustin sus si tare ca romanii trebuie faca turism patriotard doar in Romania, de dragul deficitului de cont curent. Si pentru o parte seminificativa din piata, argumentul chiar sta in picioare. Fluturand un tricolor imaginar in oficiul agentiei de turism, strang din dinti, platesc mai mult si se duc la o calitate a serviciilor, a drumurilor si a oamenilor mai scazuta decat in alte parti.

Cea mai la indemana ocazie este Revelionul. Destinatie preferata: munte. Sa luam cea mai de top oferta: hotel de cinci stele cu cina de revelion inclusa. Sa comparam un „munte” din Romania cu un „munte” din Austria. Copiii romani invata despre muntii Carpati ca isi inalta falnici crestele spre cer. Despre muntii Alpi, copiii austrieci invata ca sunt un spatiu numai bun pentru turism. Facut cu cap, protejand natura si cu afacerea orientata spre client, nu spre profit cu orice cost.

Comparatia intre oferte
Am luat o oferta de la prima agentie de turism care a fost mai la indemana. Bineinteles, numele nu il facem public. Revelionul petrecut la hotel Astoria Relax & Spa din Seefeld, langa Innsbruck, costa 1.185 euro/persoana/sejur (loc in camera dubla). Hotelul este de cinci stele. Prin comparatie, un hotel de cinci stele din Romania, tot intr-o zona de munte costa mai mult. Pentru unii este si normal, ca nu se pot compara amaratii de austrieci in curs de dezvoltare cu Romania, mare putere economica. La Lux Garden Hotel & Resort din Azuga, langa Busteni, revelionul costa 1.345 euro/persoana/sejur (loc in camera dubla).

De diferenta de 160 de euro, in Romania aveti avantaje care nu se pot masura in bani. Fanii turismului in Romania pot demonstra ca aerul este mult mai curat, oamenii sunt mai primitori (legendara si mitica ospitalitate romaneasca), natura este mult mai bine conservata, drumurile sunt mult mai bune. In plus, avantajul jucarii meciului acasa: nu mai schimbi bani (desi s-a inventat cardul cu conversie valutara automata…), vorbesti limba localnicilor la perfectie, cunosti produsele (se gasesc destui care sa demonstreze ca au o calitate net superioara celor austriece). Despre rigurozitatea si corectitudinea de tip german… mai putin. Dar ce conteaza, cata vreme transportul este mai ieftin. Sigur, pentru cine se duce la cinci stele prima grija este cat de ieftin e transportul. Iar pentru cine vine din Bucuresti sau Ploiesti traficul de pe DN1 este o adevarata placere. Timpul petrecut bara la bara pret de 100 km prin mocirla inzapezita este o ocazie numai buna de a face prieteni noi in randul colegilor de trafic care aparent intra in tine.

Un ultim element care face diferenta: oferta din Azuga este pentru cinci nopti, in timp ce sejurul de langa Innsbruck tine sapte nopti.