Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcţie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile din împrumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, scrie  agenţia MEDIAFAX, citată de economica.net

În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

"Vânzarea băncii din România, unde Millennium a intrat târziu şi nu a reuşit încă să ajungă pe profit, a fost cerută de Troică. Dacă nu se va reuşi vânzarea, probabil va începe un program de dezintermediere şi se va trece la lichidarea voluntară a băncii", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

"Nu avem niciun comentariu de făcut", a transmis şeful de comunicare al Millennium BCP, Erik Burns, contactat de MEDIFAX.

Surse din subsidiara din România vorbesc de un termen de doi ani pentru vânzarea unităţii, însă există şi informaţia că portughezii şi-au asumat o ieşire mult mai rapidă din piaţa locală, ceea ce poate sugera că au identificat deja un cumpărător.

Millennium Bank România a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 3,5 milioane de euro, în scădere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului.

Scăderea pierderilor a fost susţinută de creşterea cu o treime a veniturilor operaţionale şi de reducerea costurilor. Veniturile băncii au urcat la aproape 14 milioane de euro în primul semestru, în timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% şi au ajuns la 15 milioane de euro. Scăderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca rămânând la sfârşitul lunii iunie cu 584 de salariaţi, ceea ce înseamnă o scădere de 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Numărul de sucursale şi agenţii a rămas însă constant la 65 de unităţi. Majorarea veniturilor se datorează creşterii portofoliului de credite de la 405 milioane de euro în iunie 2012 la 481 milioane de euro la jumătatea acestui an. Volumul depozitelor atrase de la clientelă a crescut în paralel cu 18% şi a ajuns la 351 milioane de euro. Totodată, portughezii şi-au majorat cu 45% expunerea pe titluri de stat româneşti în ultimul an, până la 98 milioane de euro.

Millennium a intrat pe piaţa locală abia în toamna lui 2007 şi se află încă în perioada de dezvoltare. Iniţial, portughezii îşi propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injecţii de capital. Subsidiara locală a portughezilor este una dintre băncile mici din piaţă, cu o cotă de sub 1% la active.

Cele mai mari bănci din Portugalia, BCP şi BPI, au primit fonduri de la stat, sub forma unor obligaţiuni convertibile, după ce Portugalia a primit în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Întregul sistem bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracţia economică, creşterea şomajului şi a creditelor neperformante, unii analişti anticipând că băncile vor avea nevoie de asistenţă guvernamentală suplimentară.
Clienţi vânduţi
Sute de mii de clienţi ai băncilor din România s-au regăsit, anul acesta, în postura de a schimba creditorul sau, după caz, instituţia unde au ales să-şi ţină economiile, fără a avea această intenţie. Transferurile s-au petrecut în urma înţelegerilor între bănci din România.
Cel mai recent caz este cel al clienţilor persoane fizice cu depozite la RBS care au trecut cu arme şi bagaje în portofoliul Unicredit Ţiriac. Până la jumătatea lunii octombrie urmează ca şi clienţii cu credite la banca deţinute acum de statul britanic să treacă la instituţia de credit italiană. Este vorba despre peste 100.000 de clienţi. Mai devreme în acest an, alţi 150.000 de clienţi ai Citibank au trecut la Raiffeisen.
Într-o tranzacţie mai specială, intermediată de Banca Naţională a României şi determinată de criza bancară din Cipru, clienţii cu depozite de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus au trecut la Marfin Bank. Într-o tranzacţie de dimensiuni mai mici, portofoliul ATE Bank a trecut, tot în acest an, la Piraeus Bank pentru ca, ulterior, banca grecească să vândă licenţa şi activele ATE către un investitor român.

Cine a cumpărat şi cine a vândut

Unicredit Ţiriac a preluat de la RBS  pasive(depozite) de 230 de milioane de euro şi urmează să preia în cel mai scurt timp active(credite) de aproximativ 315 milioane de euro. Este vorba, practic, de întreg portofoliul de clienţi persoane fizice al băncii britanice care numără peste 150.000 de clienţi. În cazul preluării portofoliului Citibank de către Raiffeisen vorbim de alţi 100.000 de clienţi cu credite de 90 de milioane de euro şi economii de 175 de milioane de euro. Cu aportul substanţial al BNR, Marfin Bank a preluat de la Bank of Cyprus toate depozitele cu valori de peste 100.000 de euro adică un total de peste 240 de milioane de euro.
De asemenea, Marfin a preluat şi o parte a portofoliului de credite deţinut de banca acum dispărută adică circa 82 de milioane de euro. În cazul tranzacţiei dintre ATE Bank şi Piraeus, sumele nu sunt cunoscute însă este vorba despre valori cu mult mai mici având în vedere dimensiunea redusă a fostei bănci agricole a Greciei dar şi faptul că, din cauza situaţiei proaste, ei i-a fost interzis să mai dea credite o perioadă lungă de timp.