Zeci de alţi deponenţi la aceeaşi filială a băncii de stat Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) din Shijiazhuang (nord) au cunoscut o dezamăgire similară, după ce le-au fost sustrase sume totalizând 'zeci de milioane de yuani', echivalentul a mai multe milioane de euro, potrivit presei chineze, care nu a precizat dacă banca va oferi compensaţii victimelor.

Un responsabil al filialei din Shijiazhuang a convins-o pe dna Wang să depună 10,8 milioane de yuani pe un plan de economii de un an, ademenind-o cu o rată a dobânzilor de trei ori mai mare decât media, potrivit China Nouă.

Însă la începutul lunii mai aceasta a constatat că nu mai rămăsese decât cu suma de 124 de yuani (17,80 euro). Dna Wang nu a primit niciodată 'generatorul de coduri de securitate' adevărat, asociat contului, şi astfel o a treia persoană l-a utilizat pentru a opera un transfer fraudulos de fonduri.

ICBC a asigurat că respectivul plan de economii cu rate neobişnuit de mari a fost legal, în ciuda faptului că rata dobânzii este strict controlată de statul chinez.

Un alt caz este cel al omului de afaceri Zhang Jing, care a depus o plângere împotriva Băncii Agricole a Chinei din Chongqing (sud-vest), acuzând un angajat al instituţiei bancare că a transferat, fără permisiunea sa, peste 1,2 milioane de yuani din contul său.

Însă Zhang Jing însuşi a fost inculpat de fraudă în 2007 şi condamnat la patru ani de închisoare, dar pus în libertate în urma unei decizii în apel a Curţii Supreme de anul trecut, potrivit publicaţiei locale Changjiang Shangbao.