Înainte de a reproduce integral dreptul la replică emis de către preşedintele Pa&Co International, fac precizarea că materialul care a generat dreptul la replică a fost construit pe baza unor aprecieri făcute de mai mulţi specialişti în asigurări din România. Una dintre aceste aprecieri(care vorbea despre un cost al asigurării de 200.000 de euro dar şi despre o ofertă care  a fost făcută omului de afaceri de către o companie locală) a fost lansată în prezenţa mai multor jurnalişti.

Către: Revista Capital

Pentru corecta informare a opiniei publice vă rugăm să publicaţi următoarul drept la replică, ce se impune ca urmare a apariţiei articolului “Cele mai scumpe asigurări Casco. Cât dă miliardarul Căşuneanu pentru singurul Bugatti Veyron din România”, apărut în ediţia de miercuri, 5 octombrie 2011, a cotidianului pe care îl conduceţi.

Exacerbări de tip tabloid molipsesc redacţia Capital

Revista Capital” a publicat, în ediţia din 5 octombrie 2011, articolul “Cele mai scumpe asigurări Casco. Cât dă miliardarul Căşuneanu pentru singurul Bugatti Veyron din România”, demers jurnalistic ce conţine informaţii total eronate. Subiectul nu este abordat în premieră, ci intervine recurent, în perioadele în care jurnaliştii români se confruntă cu un deficit de senzaţional. Remarc cu dezamăgire că, de la un episod la altul, exagerările specifice subiectului se înteţesc. Cea mai flagrantă dintre acestea avansează o sumă de 200.000 de euro ca fiind  preţul asigurării CASCO pentru Bugatti-ul pe care îl deţin. Nimic mai fals! Procentul pe care l-aş plăti pentru asigurare şi pe care îl prezentaţi drept cert este unul nerealist. O minimă documentare v-ar fi adus în faţa adevăratei sume. De peste zece ori mai mică şi, prin urmare, mai puţin senzaţională.

În trecut, proiectele jurnalistice de acest tip au fost susţinute de expertiza unor asiguratori care, în final, şi-au cerut scuze de la noi pentru afirmațiile făcute. Credibilitatea actualului articol din Capital se reduce, însă, la două declaraţii anonime, iar jurnalistul  girează cu semnătura sa informaţiile false prezentate.

Pentru ştiința dumenavoastră, mașina pe care o dețin NU este asigurată în România, ci în străinătate. Costul de achiziție al automobilului Bugatti Veyron este de 1,1 milioane de euro, iar toate sumele și procentele avansate de către media românească, în ceea ce privește valoarea acesteia și a asigurării sunt pure speculații. În general, prima de asigurare reprezintă rezultatul negocierii cu firma asiguratoare și depinde de anul de fabricație al mașinii, de valoarea acesteia și de numărul de kilometri parcurși anual. Suma plătită nu depășește mai mult de 2% din valoarea rămasă a autovehicolului și este calculata în fiecare an.

Erorile pe baza cărora s-a construit articolul ar fi putut fi evitate în cazul în care, în spiritul unei deontologii uitate, jurnalistul s-ar fi documentat temeinic și, în cazul unor nelămuriri, m-ar fi contactat telefonic. Nu înțeleg cum este posibil să arunci o astfel de informație, fără niciun document de la presupusa „firmă asiguratoare” pe care o invocǎ jurnalistul. Personal, consider cǎ, pentru Revista Capital, în a cǎrei seriozitate am crezut ani la rând, este o ruşine.

Am speranța că veți face cuvenitele precizări.

Costel Căşuneanu
Preşedinte Pa&Co International