"Nu vă atingeţi de catalană" sau "Şcoli în catalană, acum şi întotdeauna", se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi care au mai scandat: "Independenţă".

Catalonia, provincie bogată din nord-estul Spaniei, se confruntă în prezent cu un val de separatism regional în faţa gravei crize economice cu care se confruntă această ţară.

Proiectul de lege redactat de guvern prevede reducerea învăţământului în limba catalană în această provincie care beneficiază în prezent de o largă autonomie. El ar permite părinţilor, dacă doresc, să-şi trimită copiii la şcoli particulare cu predare în limba spaniolă pe cheltuiala guvernului regional catalan.

Părinţii vor avea dreptul să aleagă limba în care sunt urmate cursurile şi, în cazul în care nu există o şcoală de stat adecvată, vor putea să se adreseze instituţiilor private, cheltuielile fiind preluate de autorităţile locale, potrivit iniţiativei legislative.
Manifestaţii asemănătoare, organizate la apelul platformei Somescola.cat, au fost organizate luni în peste 60 de localităţi din Catalonia.

La rândul său, Ministerul spaniol al Educaţiei a afirmat că proiectul de lege nu conţine "niciun element care să devalorizeze importanţa limbii catalane".
Sursa: Agerpres