"Este o analiză ce a fost făcută în aceste săptămâni de autorităţi şi FMI pe execuţia bugetară din 2011, rezultând că veniturile au avut un trend crescător, iar cheltuielile unul descrescător, creând posibilitatea unui spaţiu fiscal ce poate fi utilizat pentru ceea ce doresc autorităţile să facă. Intenţia de a majora salariile bugetarilor cu 5% este o măsură ce poate fi sprijinită de FMI, atâta timp cât ţintele stabilite pentru deficitul bugetar şi ponderea cheltuielilor bugetare în PIB nu vor fi depăşite.(…) Există posibilitatea ca acest procent (de creştere a salariilor n.r) să fie în jur de 5% începând din octombrie acest an", a explicat Tănăsescu.

El a precizat că propunerea "de uşoară creştere" a salariilor este în conformitate cu posibilităţile bugetare din acest moment, fără a afecta sustenabilitatea macroeconomică pe termen mediu şi lung şi că propunerea a putut fi susţinută prin cifre şi analize.

Potrivit lui Tănăsescu, măsura nu este una populistă, deoarece "populism, din punctul meu de vedere, înseamnă măsuri ce nu pot fi onorate, ce pot conduce la derapaje mari macroeconomice".

"Această majorare uşoară nu intră în această conjunctură de populism, pentru că poate fi susţinută", a afirmat Tănăsescu.

În opinia sa, apelul făcut de preşedinte politicienilor de a renunţa la "populisme" nu se referea "la această mică majorare din lunile următoare. Probabil avea în vedere alte măsuri populiste ce ar putea apărea anul viitor şi care nu ar avea sustenabilitate în buget".

De asemenea, Mihai Tănăsescu a precizat că FMI nu este cel care decide politica guvernamentală.

"Poate să acorde anumite recomandări şi să susţină anumite propuneri ale autorităţilor. Dacă autorităţile au decis ca spaţiul fiscal să fie folosit cu această destinaţie e dreptul suveran al guvernului să facă aceasta. (…) Este bine să înţelegem că atâta vreme cât bugetul unei ţări permite ca politicile pe care autorităţile doresc să le implementeze nu contravin stabilităţii macroeconomice, ţintirea unor termen agreate şi nu pun în pericol anumite echilibre interne şi externe, aceste măsuri pot fi implementate", a mai spus Tănăsescu.
SURSA: Agerpres