Totodată prim-ministrul a declarat că guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri, a explicat Ungureanu.

"Am în vedere scăderea CAS, sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori, într-o marjă de 3 până la 5%, în funcţie de capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva, care ţine de felul în care există bani la buget, şi externă, în funcţie de condiţiile de mediu economic şi financiar", a spus Ungureanu, la emisiunea "Prim plan".

O discuţie privind reducerea contribuţiilor sociale a avut loc şi în februarie, atunci când premierul desemnat negocia cu liderii coaliţei programul de guvernare. Potrivit Evenimentului zilei, care cita surse din cadrul coaliţiei, autorităţile au prevăzut în programul de guvernare o creştere a veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele bugetului, măsura urmând a fi implementată prin majorarea directă a veniturilor sau prin reducerea CAS.
Acesta nu a fost însă singura discuţie. Şi în anul 2011, autorităţile au anunţat că au în vedere o reducerea a CAS. Într-o primă fază a afost avansat ca termen pentru adoptarea acestei măsuri semestrul II al anului trecut, însă ministrul Finanţelor de atunci, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că resursele bugetului nu permit o astfel de reducere. Ulterior, a fost avansat un nou termen, mai exact 1 octombrie 2011, însă nici atunci nu s-a concretizat o astfel de măsură.
Fostul premier Emil Boc a cerut, încă din primăvara anului trecut, specialiştilor de la Finanţe să calculeze impactul asupra bugetului pentru o reducere a CAS cu 1 sau 2 puncte procentuale.
Iată cele mai importante declarații făcute de primul ministru al României la postul public de televiziune:

  • Sunt premierul independent al unui guvern politic care urmează liniile directoare ale unui program de guvernare
  • Mă interesează modul în care unui înalt funcționar public acționează de la momentul T zero al întrării în funcție al noului guvern, începutul lunii februarie a acestui an. Cine nu ține pasul, pleacă.
  • Eu cer o activitate susținută în combaterea evaziunii fiscale.
  • Am în vedere scăderea CAS-ului, în funcție de capacitatea noastră de a ne permite așa ceva.
  • Mă interesează tonele de legume și fructe care intră în fiecare zi în România.
  • Mă interesează averile netaxate.
  • Nu ne permitem să risipim banul public. Nu putem da curs unor măsuri populistede toți cei care vor să înceapă să arunce cu bani. Avem un deficit pe cash de 1% de care ținem cu dinții.