Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a lansat primul preview al platformei browserului Internet Explorer 9, iar printre noutăţi se remarcă suportul pentru HTML5, grafică şi text accelerate prin hardware şi un nou motor JavaScript.

„Internet Explorer 9 este primul browser care foloseşte modelele web utilizate de dezvoltatori şi care le rulează eficient pe cele mai moderne PC-uri”, a declarat Dean Hachamovitch, general manager Internet Explorer, Microsoft, la dezvăluirea Internet Explorer 9 Platform Preview.

Microsoft a prezentat o serie de specificaţii tehnice printre care suport pentru CSS3, Scalable Vector Graphics (SVG), analiza XHTML şi tag-uri video şi audio folosind codec-uri standard (H.264/MPEG4 si MP3/AAC).

Pe lângă acestea, Microsoft a anunţat de asemenea că va contribui la dezvoltarea de noi funcţii şi îmbunătăţiri în jQuery JavaScript Library şi a comunicat lansarea de noi kit-uri software pentru dezvoltatori (SDK-uri) Open Data Protocol (OData) care facilitează accesul acestora la date din cloud pentru a crea aplicaţii web cross-platform complete.

Internet Explorer 9 nu va rula pe PC-urile cu Windows XP, ci doar pe Vista şi Windows 7. Browserul  IE9 va fi lansat în cursul acestui an, însă nu a fost specificată o dată exactă.

De astăzi, dezvoltatorii vor putea urmări progresul Microsoft şi îşi pot spune părerea cu privire la Internet Explorer 9 Platform Preview prin evaluarea la fiecare opt săptămâni a noilor coduri generate până în momentul lansării versiunii beta. Dezvoltatorii pot descărca Internet Explorer 9 Platform Preview aici

SURSA: Microsoft