Americanii de la Microsoft se simt ameninaţi de Google şi al său browser Chrome, care a depăşit recent cota de piaţă a Mozilla Firefox şi care creşte considerabil de la o lună la alta.  Microsoft a decis recent ca, începând de anul viitor, toţi utilizatorii sistemelor de operare Windows să beneficieze de ultimele versiuni ale browserului Internet Explorer.

Astfel, cei care folosesc Windows XP vor trece la Internet Explorer 8, iar cei care au calculatoare cu Windows Vista şi Windows 7 vor rula Internet Explorer 9. Programul de actualizare a browserelor, care vizează milioane de PC-uri,  va începe în luna ianuarie cu Brazilia şi Australia. Trebuie ştiut că doar utilizatorii care au activate actualizările automate (automatic updates) vor fi încluşi în program.

Odată finalizat acest prim pas, Microsoft va efectua diferite schimbări în calculatoarele utilizatorilor fără să îi înştiinţeze pe aceştia. "Criminalii cibernetici se folosesc de browserele vechi pentru a derula atacuri, de aceea am demarat acest program. Cine nu doreşte să îşi actualizeze browserul poate oricând să revină la versiunea mai veche", potrivit oficialilor Microsoft.

Internet Explorer 6, un browser cu grave probleme de securitate, are în prezent o cotă de piaţă 8,3% la nivel global, majoritatea (28%) utilizatorilor fiind  chinezi.

La nivel global, Internet Explorer are o cotă de piaţă de 52%, conform Net Applications. Mozilla Firefox şi Google Chrome se bat pentru locul doi.

Microsoft nu este prima companie care practică eliminarea de la distanţă a unor programe din computerele clienţilor săi. Anterior, gigantul internet Google a iniţiat eliminarea programelor nedorite de pe smartphone . O funcţie similară există şi la iOS, care operează gadgeturile Apple.

Te-ar putea interesa și: