Ca o masura de prevenire a pirateriei, Microsoft a facut pentru piata chineza reduceri semnificative la preturile produselor sale. Este prima promotie pe care gigantul IT o face pentru piata din RP Chineza, de cand si-a facut intrarea oficiala, in 1992.

Concret, pretul pentru pachetul Microsoft Office 2007 Home and Student Edition a fost redus de la 699 de yuani (circa 254 lei) la 199 de yuani (circa 72 lei). Reducerea de 71% va fi disponibila saptamana aceasta si saptamana viitoare, dupa care pretul va reveni, se pare, la 699 yuani. Scopul reducerii este, dincolo de combatarea pirateriei si acela de a ii obisnui pe chinezi sa utilizeze programe legale, cu toate avantajele care decurg de aici (in primul rand suportul tehnic). In Romania, acelasi produs se gaseste acum in magazinele de profil pentru 199 lei.

Piratarea in RP Chineza a filmelor, muzicii, a programelor de calculator, precum si a cartilor (prin foto-copiere) este unul dintre principalele probleme pe care tara le are cu partenerii straini, in special din SUA. Pentru 2007, valoarea totala a pagubelor create de piraterie s-a ridicat la 3,5 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decat in 2001.

Pirateria ramane o sursa de programe pentru chinezi, pe piata neagra copii ale variantei restranse de Office 2007 se vand pentru 10-15 yuani (circa 3,60-5,50 lei). Chiar daca pretul la oficial este mai mic decat la noi, iar pretul unei copii ilegale este aproape infim, nu este cazul sa cumparati din China, deoarece veti primi un Office in limba chineza. Office Acasa si pentru Scoala (cum a fost denumita varianta in limba romana) contine doar aplicatiile Word, Excel, PowerPoint si One Note.