În cursul zilei de joi, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu şi secretarul se stat Dan Manolescu, împreună cu o echipă tehnică din MFP, vor continua dialogul cu reprezentanţii transportatorilor, la sediul Guvernului. O primă întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România a avut loc miercuri, alături de premierul Victor Ponta.

În urma consultărilor, a fost luată decizia de a identifica un set de măsuri în sprijinul transportatorilor care îşi desfăşoară activitatea în mod corect. Măsurile vizează posibilitatea recuperării de către transportatori a unei părţi din acciza suplimentară la combustibil, care va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014.

'Cred în beneficiile consultărilor reale, aşa cum au fost şi cele de astăzi cu reprezentanţii transportatorilor. Vom continua dialogul până când vom ajunge la cea mai buna formulă, avantajoasă atât pentru transportatori, cât şi pentru economie', consideră ministrul Finanţelor Publice.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că acciza pe carburanţi va fi aplicată de la 1 aprilie, ea fiind prinsă în buget.

'Vreau să fie foarte clar legat de acciză, o avem în buget, o aplicăm. Am discutat, împreună cu doamna Petrescu şi cu domnul Şova, cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea transportatorilor, pe de altă parte să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală şi probabil chiar mâine o să puneţi în dezbatere textul ordonanţei prin care sprijinim transportatorii corecţi, cei care au facturi, pentru recuperarea unei părţi importante din acciza pe care o aplicăm de la 1 aprilie. Cei care fac evaziune fiscală nu au cum să recupereze, pentru că probabil nici nu plătesc toate taxele şi pe aceia trebuie să-i combatem în tot ceea ce facem', a spus Ponta.

În ceea ce priveşte amânarea aplicării accizei la carburanţi, premierul Victor Ponta a declarat că bugetul convenit cu FMI şi aprobat de Parlament nu poate fi modificat, 'decât dacă nu ne mai interesează instituţiile internaţionale şi stabilitatea României'.

sursa: Agerpres