Proiectul de act normativ preia propunerile de reglementare care se regăsesc în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital, varianta publicată pe site-ul MFP în data de 28 noiembrie 2014.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost prezentat miercuri, 10 decembrie, în prima lectură, în şedinţa de guvern.

"Această ordonanţă a fost convenită cu toţi partenerii de dialog, atât externi, cât şi interni. Până miercurea viitoare, dacă vom mai primi alte puncte de vedere, suntem bucuroşi să le cuprindem în interiorul ordonanţei, dar, de săptămâna viitoare, vom avea, aşa cum ne-a cerut mediul de afaceri, o legislaţie nouă, adaptată vremurilor în care ne aflăm", a declarat miercuri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Promovarea în regim de urgenţă a schimbărilor incluse în acest proiect este determinată de necesitatea trecerii pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă, clasificare ce va atrage fluxuri de capital importante în România şi care se va putea realiza numai dacă barierele legislative sunt înlăturate de urgenţă, înaintea expirării termenelor impuse de lege şi de angajamentele externe asumate.

Eliminarea barierelor legislative şi impunerea unor noi soluţii este necesară pentru că recunoaşterea României drept piaţă emergentă să se realizeze, ca efect al unei proceduri formale conduse de compania americană Morgan Stanley Capital Internaţional, furnizoare de analize de piaţă şi indici bursieri, folosite în principal că repere în fundamentarea de către investitorii internaţionali a deciziilor de investire.

AGERPRES