Merrill Lynch, JP Morgan Chase şi Erste Bank Corporate Finance ocupă primele locuri într-un top realizat de divizia de cercetare a furnizorului de informaţii online Internet Securities privind consultanţii financiari la tranzacţii regionale care includ şi active din România.

Clasamentul se referă la operaţiunile efectuate în perioada ianuarie 2008-martie 2009 şi a fost realizat, în funcţie de valoarea tranzacţiilor, de divizia Internet Securities ISI DealWatch, potrivit Mediafax.

Merrill Lynch, consultanţă pentru tranzacţii de 3,16 mld. dolari

Astfel, Merrill Lynch a asigurat consultanţă pentru tranzacţii de 3,16 miliarde dolari, reprezentând două deal-uri care implică şi active din România. JP Morgan Chase a intermediat trei proiecte, în total de 2,86 miliarde dolari, fiind urmată de Erste Bank Corporate Finance (o tranzacţie, de 2,27 miliarde dolari).

Topul este continuat de Rothschild (o tranzacţie, 1,08 miliarde dolari), Deutsche Bank (un deal, 895 milioane dolari), Raiffeisen Group (832 milioane dolari) şi altele.

Toate sumele prezentate reprezintă valorile totale ale tranzacţiilor care implică şi active din România.

De exemplu, Merrill Lynch a fost consultant la vânzarea tuturor subsidiarelor de asigurări ale grupului austriac Erste către Vienna Insurance Group, pentru 1,44 miliarde de euro. Tranzacţiile care au vizat România – cedarea BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă – au însumat 244 milioane de euro.

Deloitte Touche Tohmatsu, cel mai mare număr de tranzacţii intermediate

Într-un alt clasament, realizat în funcţie de numărul de deal-uri, prima poziţie este ocupată de Deloitte Touche Tohmatsu, firma participând la nouă tranzacţii, în valoare totală de 770 de milioane de dolari.

Clasamentul este completat de PricewaterhouseCoopers, cu opt deal-uri (de 221 de milioane de dolari), Raiffeisen Group (şapte deal-uri, 832 de milioane de dolari) şi Ernst&Young (cinci deal-uri, 303 milioane de dolari).

Ţuca, Zbârcea&Asociaţii, pe primul loc la serviciile consultanţă legală

Referitor la companiile cu servicii de consultanţă legală, firma de avocatură Ţuca, Zbârcea&Asociaţii s-a poziţionat pe prima poziţie, atât ca valoare cât şi număr de tranzacţii, respectiv 20 de deal-uri, însumând 3,83 miliarde de dolari.

În funcţie de valoarea tranzacţiilor, Schoenherr a ocupat poziţia a doua, cu 10 deal-uri totalizând 2,88 miliarde dolari, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de Wolf Theiss, cu trei dealuri de 2,4 miliarde de dolari.

JP Morgan Chase, pe primul loc în Europa de Sud-Est

La nivelul Europei de Sud-Est, prima poziţie în topul consultanţilor financiari, în funcţie de valoarea tranzacţiilor, a fost ocupată de JP Morgan Chase, cu deal-uri de 6,02 miliarde de dolari, urmată de Merrill Lynch şi Is Yatirim, care au participat la tranzacţii în valoare de 5,78 miliarde de dolari, respectiv 5,08 miliarde de dolari.

În clasamentul companiilor de consultanţă legală, pe primul loc s-a situat White&Chase, cu 19 deal-uri în valoare de 6,28 miliarde de dolari, urmată de Linklaters, cu 5,23 miliarde de dolari, şi Baker&McKenzie – 4,26 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax