“Calea spre depășirea acestei situații nu va fi fără obstacole, dar la sfârșitul acestui drum Europa va ieși din criză mai puternică decât înainte”, a spus Merkel în discursul de Anul Nou pentru televiziune, transmis în avans pe e-mail.
Declarația Angelei Merkel este aproape identică cu cea lui Mark Mobius, președintele Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea.
"Cu siguranță, europenii vor continua să negocieze, dar în cele din urmă vor ajunge la o înțelegere, în primul rând pentru reforma și în al doilea rând pentru a susține piețele cu lichiditate suplimentară, iar euro va ieși mai puternic decât înainte de criză, și UE va fi mai puternică decât este acum din punct de vedere politic. Acest lucru va dura însă, nu se va intampla în doar câteva luni, ceea ce înseamnă că și această încertitudine va mai continua un timp", declara Mobius la ultima conferință de presă pentru Fondul Proprietatea.
Ultimul acord pe uniunea fiscală în martie
Merkel se va întâlni cu președintele Franței Nicolas Sarkozy la Berlin, pe 9 ianuarie, pentru a discuta revizuirea reglementărilor fiscale ale Europei, în urma deciziilor luate la summitul din 9 decembrie. Un ultim acord al liderilor europeni pentru propunerile franco-germane convenite la ultimul summit este prevăzut în martie.
“Astăzi, puteți avea încredere că voi face orice pentru a întări euro. Acest lucru va reuși doar dacă Europa învață din greșelile din trecut. Una dintre acestea este faptul că o monedă unică poate fi de succes doar dacă noi vom coopera mai mult decât în trecut în Europa”, a declarat Merkel.
O criză începută în Grecia în urmă cu doi ani s-a mutat spre nucleul zonei euro, iar lideri europeni se luptă acum să convingă investitorii că ei pot controla riscurile și asigura supraviețuirea monedei europene.
Îndemn la calm pentru eurosceptici
Germanii sunt împărțiți în ceea ce privește criza datoriilor din regiune, cu 52% dintre respondenți spunând că o “soluție fundamentală” poate fi găsită la problemele regiunii, potrivit unui sondaj realizat de Forsa Gmbh pentru consultantul financiar AWD Holding AG, publicat pe 29 decembrie. Circa 22% dintre germani se așteaptă ca regiunea să renunțe la euro și să se întoarcă la monedele naționale. Pe de altă parte, răspunzând la o întrebare separată, 90% dintre participanții la sondaj se așteaptă ca și alte state să se alăture Greciei, Portugalie și Irlandei pentru a cere ajutor financiar.
Ministrul de Finanțe Wolfgang Schaeuble a îndemnat germanii să arate mai mult calm în privința crizei din 2012, spunând că aceasta e “controlabilă”, într-un interviu din 24 decembrie pentru ziarul Bild am Sonntag. Germania intenționează să accelereze plățile către fondul european permanent de salvare pentru a spori încrederea piețelor că zona euro poate învinge criza.

Te-ar putea interesa și: