Merkel a spus vineri, în faţa Parlamentului german (Bundestag), că această criză nu poate fi rezolvată printr-o singură măsură.

"Este necesar un proces, iar acesta va dura ani de zile", a spus ea, adăugând că îşi menţine poziţia referitoare la rolul Băncii Centrale Europene, care trebuie să rămână independentă şi să nu tipărească bani sau să se transforme într-un creditor de ultimă instanţă, notează AP.
Cancelarul german a adăugat că naţiunile europene au început să creeze o "uniune fiscală" cu o supraveghere bugetară riguroasă, pentru a lupta cu criza datoriilor din zona euro.

"Nu doar vorbim despre o uniune fiscală, ci am început să o creăm deja şi va fi una cu reguli stricte, cel puţin pentru zona euro. Oricine ar fi spus cu câteva luni în urmă că noi, la sfârşitul anului 2011, vom lua măsuri foarte serioase şi concrete spre o uniune de stabilitate europeană, o uniune fiscală europeană, ar fi fost considerat nebun. Acum, aceste obiective sunt o prioritate şi chiar dacă există dificultăţi în atingerea acestora, necesitatea implementării lor este acum recunoscută la scară largă", a spus Merkel.
Cancelarul german a subliniat că uniunea fiscală poate fi creată doar cu anumite modificări ale tratatului actual. "Viitorul  monedei euro este inseperabil de unitatea europeană", spune ea.

Cancelarul german şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au propus o reorganizare a reglementărilor actuale, pentru a evita destrămarea zonei euro, cei doi urmând să se întâlnească luni pentru a discuta măsuri ce vizează viitorul regiunii.

Într-un discurs al lui Sarkozy de joi, preşedintele francez a promis să colaboreze cu Merkel pentru un nou tratat care să refondeze Europa în faţa crizei. "Franţa şi Germania, după atâtea tragedii, au decis să-şi unească destinele, să privească spre viitor împreună. Mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate asumată în faţa popoarelor de un veritabil guvern economic, aceasta este viziunea noastră pentru viitorul zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor", a explicat Sarkozy la Toulon (sud-estul Franţei).
Aflaţi şi care este Planul lui Sarkozy pentru Noua Europă